ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ



Oleje "jadalne" tłoczone przemysłowo -przeczytaj jaki to syf
Autor Wiadomość
Jacek Offline
moderator
****

Liczba postów: 300
Dołączył: 02.2012
Udostępnione galerie: 9
Post: #1
Oleje "jadalne" tłoczone przemysłowo -przeczytaj jaki to syf
Oleje tłoczone przemysłowo.

Typowa technologia przetwarzania tłuszczów roślinnych na masową skalę:
Produkcję zaczyna się od wstępnego tłoczenia nasion na gorąco w temperaturach ok. 80°C. Wytłoki powstałe z takiego tłoczenia płatkuje się, a następnie poddaje procesowi ekstrakcji przy użyciu benzyny ekstrakcyjnej lub heksanu (związek ropo-pochodny). Następnie oddestylowuje się rozpuszczalnik. Pozostałe w oleju resztki rozpuszczalnika usuwa się przez przepuszczenie przez olej przegrzanej pary wodnej, co ze względu na wysoką temperaturę powoduje obniżenie finalnej wartości produktu. Tak otrzymany olej jest koloru brunatno – zielonego i zawiera szereg substancji obcych. W celu ich eliminacji olej poddany zostaje procesowi rafinacji. Parą wodną usuwa się z oleju tzw. „śluzy”, na które składają się fosfolipidy (np. lecytyna), stanowiące obok NNKT najcenniejsze dla zdrowia ludzkiego składniki olejów roślinnych. Składniki te są bezpowrotnie tracone. Po odśluzowaniu następnym etapem rafinacji jest „odkwaszanie”.W tym etapie olej jest na krótko przemywany roztworami ługu sodowego dla usunięcia wolnych kwasów tłuszczowych. Kolejny etap to „bielenie„. Olej poddawany jest wówczas w temperaturze 90 stopni C oddziaływaniu silnych absorbentów typu ziemi okrzemkowej. Czyni się to, by poprawić kolor produktu poprzez usunięcie barwników zielonych (chlorofilu) i szarych (feofityn), które pochodzą z rozkładu chlorofili zachodzących w procesach ekstrakcji i rafinacji. Proces bielenia jest bardzo szkodliwy dla składników produktu, bowiem tutaj zachodzą niepożądane przemiany NNKT: utlenianie i izomeryzacja (powstają tłuszcze trans- tak szkodliwe dla zdrowia). W tym procesie przemianie ulegają, również naturalne sterole. Kolejny etap to odwadnianie, przeprowadzane w temperaturze 240 st. C. W warunkach obniżonego ciśnienia przy stałym przepływie przegrzanej pary wodnej. W tym procesie usuwa są z oleju wszelkie obecne w nim naturalne substancje lotne, normalnie nadające mu smak i zapach.

źródło:"Zielonynurt"

zapraszam do bardo.ekoosada.pl
31.01.2014 01:11
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jamore Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 01.2016
Post: #2
RE: Oleje "jadalne" tłoczone przemysłowo -przeczytaj jaki to syf
a jak to jest z olejami/oliwami tłoczonymi na zimno . niby wszystko jasne ale dlaczego jedne nadają się do smażenia a inne tylko jako dodatek do surówek na zimno . przy najmniej coś takiego widziałem na etykietce i pani sprzedająca też o tym wspomniała .
15.01.2016 21:23
Wpisy użytkownika Cytuj"
Aani Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 71
Dołączył: 08.2013
Udostępnione galerie: 1
Post: #3
RE: Oleje "jadalne" tłoczone przemysłowo -przeczytaj jaki to syf
Hej, Jamore

O ile się oriętuję, to przy smażeniu ( = w wysokich temperaturach) tłuszcze nienasycone bardziej skłonne są do wchodzenia w reakcyje chemiczne ze składnikami produktów które smażymy. Jest to w razie każdym niepożądane.

Oleje pojedyńczo nienasycone mniej wchodzą w reakcyje, niż wielonienasycone. Dlategoż sprzedaje się olej słonecznikowy ze specyjalnie wychodowanych odmian ( High oleic) w jakości ekologicznej, jako "olej do smażenia". Oczywiście tenże olej napewno mniej jest agresywny chemicznie w trakcie smażenia.

Ja jednak używam do smażenia tłuszczów nasyconych, albowiem one napewno są najmniej aktywne chemicznie. Jakoż, żem nie wege: to używam smalcu z gęsi własnego chowu. Gdy tenże się skończy (nie pozyskuję go tak dużo), używam tłuszczu palmowego (uwaga!!! - nawet w "ekologicznym" wydaniu [= EU Bio] jest on problematyczny w tymże sensie, iż na plancyje palmowe karczowane są w Indonezji i na Filipinach ostatki dżungli, i ostatnie ostatki populacyji orangutanów tracą przestrzeń życiową. Tylko produkty z najwyższej pułki (jak np. niemieckiej firmy Rapunzel) nie budzą w tymże zakresie zastrzeżeń.
Czysty tłuszcz kokosowy także nadaje się bardzo dobrze do smażenia ( jest także rafinowany i desodorowany, co w tymże wypadku uważam za nie aż tak problematyczne).

Gruß
Ani
16.01.2016 13:00
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jamore Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 01.2016
Post: #4
Gwiazdka RE: Oleje "jadalne" tłoczone przemysłowo -przeczytaj jaki to syf
przeniesione
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.02.2016 15:26 przez Jamore.)
06.02.2016 14:52
Wpisy użytkownika Cytuj"





Kontakt  współpraca  Wersja bez grafiki  RSS