ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ



Polski strop klonowy
Autor Wiadomość
Smoogy
Unregistered

 
Post: #1
Polski strop klonowy
Zastanawia mnie czy klon kanadyjski z którego pozyskuje się sezonowo soki do produkcji stropu klonowego potrafiły się dobrze przyjąć w polskim klimacie? Czy ktoś próbował sadzić klon kanadyjski? Strop klonowego używany jest do nalesnikow, lodów, ciast, deserow itp. W Kanadzie, USA, Skandynawii, i niektórych krajach Europy, w Polsce z uwagi na cenę 30zl za 250ml nie przyjął się zbytnio. Natomiast wytwarzanie stropu na własny użytek jest ciekawym pomysłem. W celu uzyskania 1l stropu należy odpracować wodę z 40l soku pozyskanego z drzew. Prekursorami w wytwarzaniu tego cudownego stropu byli Indianie zamieszkujący tereny Ameryki północnej oraz Kanady.
22.04.2013 16:18
Cytuj"
miron_77 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 42
Dołączył: 08.2012
Udostępnione galerie: 2
Post: #2
RE: Polski strop klonowy
...odpowiem na tego posta nie mając nic do powiedzenia na temat uprawy klonu kanadyjskiego w polskich warunkach.
Ale skoro szukasz alternatywy dla cukru i chcesz uprawiać samodzielnie, sprawdź i poszukaj więcej na temat stewii - bo prościej, taniej, nie trzeba przetwarzać:

O stewii w skrócie:
  • Stewia to w pełni naturalny słodzik
  • Ma zero kalorii
  • Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
  • Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
  • Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
  • Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
  • Może być długo przechowywany
  • Stewia nie powoduje próchnicy zębów
  • Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
  • Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
  • Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
  • Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
  • Stevia może być uprawiana samodzielnie
źródło: http://stewia.info.pl/

pozdrawiam
22.04.2013 21:35
Wpisy użytkownika Cytuj"
Elza Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 140
Dołączył: 02.2012
Udostępnione galerie: 6
Post: #3
RE: Polski strop klonowy
.
to strop czy syrop ? ;) Bo w dwóch miejscach jest taka sama literówka i można sądzic ze to  jakiś temat budowniczy o stropach :)
Tez nie mam doświadczenia z klonem. Nie słyszałam aby u nas gdziekolwiek rosły klony kanadyjskie.
Co do Stevii to także polecam. Uzywamy w stewii jako zamiennika cukru juz od wielu lat jeszcze zanim była zatwierdzona przez pokręconą Unie jako produkt spożywczy. I tą słodką roślinke można sobie samemu hodować w Polsce choc niestety zimy naszej nie przetwa wiec jesli chcemy mieć wieloletnią stewie to trzeba trzymac zimą w domu. W naszym klimacie stewia bedzie tez mniej słodsza ze wzgledu na stosunkowo mało słońca w ciągu roku.
Z inny zdrowych zamienników jest tez xylitol ale cenowo też wychodzi drozej niz stewia

--------------------------------------------------------
http://Bardo.ekoOsada.pl
23.04.2013 02:27
Wpisy użytkownika Cytuj"
Smoogy
Unregistered

 
Post: #4
RE: Polski strop klonowy
Hehe Syrop nie strop. Literka się przedstawiła.

Dzięki Miron za info, ale chodziło mi o syrop bo lubię np. Jako polewa do naleśnika.
24.04.2013 21:17
Cytuj"


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Dzikie rośliny jadalne Polski - przewodnik survivalowy Lupus84 0 2 692 18.02.2013 15:04
Ostatni post: Lupus84




Kontakt  współpraca  Wersja bez grafiki  RSS