ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ



Przechowywanie żywności
Autor Wiadomość
Jamore Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 169
Dołączył: 01.2016
Post: #1
Przechowywanie żywności
cytat;
Taka ówczesna lodówka świetnie spełniał swoją rolę.  Nawet w okresie lata produkty wciąż zachowywały świeżość, a nasi pradziadkowie mogli nawet spożywać lody, podobne do tych co dzisiaj, ale zdrowsze i to bez konserwantów.
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&...el2DpIApem

Sam szukam sposobu na przechowanie prastarych odmian zbóż .
Czy ktoś wie, między innymi czy dla zboża to różnica ( owoce, warzywa tak) czy jest przechowywane w piwnicy czy na strychu, zakładając podobną temperaturę i wilgotność powietrza . ?

Ponadto :
- Aby zabezpieczyć mąkę w czasach I i II wś we wsiach lubelszczyzny robiono to w następujący sposób: worek (lniany) napełniony mąką zanurzano w wodzie na kilka minut aby przemokła tkanina worka i mąka. Po wysuszeniu taka mąka mogła być przechowuwana bardzo długo, a nawet robactwo nie miało do niej dostępu. Wystarczyło jeszcze abezpieczyć przed gryzoniami, np wieszając u sufitu.
-http://natemat.pl/103271,koniec-wyrzucania-dobrej-zywnosci-zobacz-jakie-produkty-maja-dluzsze-terminy-waznosci-niz-wskazuja-ich-opakowania
-
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.11.2017 19:59 przez Jamore.)
12.11.2017 19:04
Wpisy użytkownika Cytuj"
Zbig Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 27
Dołączył: 08.2013
Post: #2
RE: Przechowywanie żywności
Czy ma ktoś jakieś info. na temat pakowania np. orkiszu w woreczki próżniowe?
Dziś to dosc tania technologia. Zapakowane w 1 kg paczki mogly by byc przechowywane i w wilgotnym miejscu. Z tego, co sie na necie doczytalem, straca w ten sposob zdolnosc kiełkowania, ale to nie problem.
Tak samo mozna by pakowac makę wraz z papierową torebką.
Ktos cos wie wiecej o pakowaniu prozniowym?
Jamore - W piwnicy jest wilgotno. Jeszcze nie widzialem "suchej piwnicy" w ktorej mozna by przechowywac zboze. Natomiast na strychu jak najbardziej. Ale nie wiem, czy akurat tam tez nie pojawia sie wołki zbożowe? W latach 70tych mielilismy w pobliskim młynie 50 kg pszenicy, 50 kg zyta i maka stala w workach na domowym strychu az do wyczerpania zapasow. Zarowno w zimie jak i w lecie. Strych byl nie ogrzewany. Nic sie z nia nie dzialo zlego. Natomiast przechowywane zboze na pasze dla zwierzat bylo juz z wołkami, z tym sobie nie radzono.
Widzialem fajny wolnostojacy spichlerz gliniany w okraglym ksztalcie. Wygladal jak wysoki ul pszczeli.Postawiony byl ok 50 cm nad ziemia.
13.11.2017 22:48
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jamore Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 169
Dołączył: 01.2016
Post: #3
RE: Przechowywanie żywności
Mierzyłem wilgotność swojej piwnicy i było 60 % ale to było po zalaniu sufitu tej piwnicy przez lokatorów wyżej, gdzie podczas remontu łazienki uszkodzili coś . Przez piwnicę tę przebiega też pion kanalizacyjny oraz w sąsiedniej komórce jest piec centralny, co podnosi temp. (obecnie) do ok.15 C . Myślę, że czasem tam bywa ok. 55% wilgotności . Być może jest coś o czym jeszcze ludzie nie wiedzą/nie rozumieją; np to coś co powoduje iż owoce (nawierzchniowe) trzymane w piwnicach (też suchych) padają jak warzywa tzw korzenne trzymane na strychu . Z powyższych źródeł i innych nabyłem pewności jako jednej z kilku metod przechowywania żywności czyli wspomnianej przez ciebie Zbig próżni . Wychodzi że w mojej sytuacji może ona być najlepszym rozwiązaniem. Kombinuję, bo ciągle tylko dokupuję coś w obrębie żywności a przecież nawet niczego nie uprawiam i nawet nie mam poczciwego pieca chlebowego . O tej mące na strychu w zwyczajnym organicznym worku też czytałem, że opisujący nie dostrzegał uchybień w mące po prawie roku . Sam już przyswoiłem sobie postanowienie o zbożu i własnym mieleniu go wedle potrzeb w imię zachowywania więcej właściwości odżywczych zboża/mąki .
Ostatnio kupując ziarna starych zbóż ( worki 3kg papierowe-zszywane), zamówiłem też orkisz na kutię . Orkisz był pakowany w woreczki foliowe (0,5kg) i być może próżniowo ale ta folia dość kruchawa. Krucha w wymiarze dość łatwo rozrywania się (niekontrolowanego), gdy chcesz w okolicy zgrzewu rozchylić szczelinę do wysypywania mniejszej ilości .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.11.2017 00:48 przez Jamore.)
14.11.2017 00:41
Wpisy użytkownika Cytuj"
Zbig Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 27
Dołączył: 08.2013
Post: #4
RE: Przechowywanie żywności
Z tego, co pamietam, mysmy przechowywali make ok 2-3 m-cy bez zabezpieczen na strychu w workach, po przywiezieniu jej z młyna. Nie bylo powodow mielic wiecej. Bylo wtedy jedynie rolnictwo organiczne, to czasy, kiedy jeszcze chemia nie trafila pod strzechy i kazda wioska miala co najmniej 1 mlyn swiadczacy uslugi okolicznym rolnikom. Teraz to juz "historia". Mlyny znikly, trzeba kupic sobie wlasny. Albo kupywac make w sklepach. 
Wigotnosc w nieogrzewanych pomieszczeniach typu strych/spizarka/komórka jest zmienna i dosc duza w deszczowe dni, a jakos nie wywoluje zmian ani w zbozu ani w mace, jesli byly dosuszone wczesniej. 
Ja tez nie mam mozliwosci wlasnorecznie uprawiac zboza ani nasion oleistych, ale moge je zakupic wprost z gospodarstwa, co generuje mi duza oszczednosc. Np. orkisz eko 1,5 zl/kg w hurcie/gospodarstwo eko., a w sklepie 10 zl/1kg maki razowej, orkiszowej. 
Byc moze zakupie pakowaczke prozniowa na Swieta, zastanawiam sie nad modelem V.300 Premium Lava, wiec bedzie okazja zrobic troche testow z pakowaniem roznorodnej zywnosci. Mysle tez o pakowaniu prozniowym suszu jagodowo-owocowego.Produkty najpierw w papierowa torebke a pozniej prozniowo w foliowy worek.
Do pieczenia niewielkiej ilosci chleba piekarnik elektryczny jest wygodniejszy od pieca chlebowego, wiec nie masz czego zalowac. 
Zakupywane nasiona czy mąka sa pakowane jak najtaniej, nie spodziewaj sie cudu, ze jakas firma placaca horrendalne podatki bedzie sie starala robic lepiej niz minimum. Zyjemy w czasach powszechnej obłudy, co innego jest robione "dla siebie" a co innego "na sprzedaz". 
 
14.11.2017 01:51
Wpisy użytkownika Cytuj"
Zbig Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 27
Dołączył: 08.2013
Post: #5
RE: Przechowywanie żywności
Dzis rozmawialem z dr Grzegorzem Gryziakiem z Instytutu (http://www.ihar.edu.pl) o przechowywaniu nasion pakowanych prozniowo i potwierdzil, ze to jest mozliwe i u nich robione. Warunkiem jest duza suchosc nasion oraz grube woreczki i pozniej chlodna temperatura na skladowanie. Jezeli to kogos tez interesuje, za rok (?) bede mial juz jakies praktyczne wyniki. Oni pakuja w 3 warstwowe torebki, z aluminum w srodku, ale sadze, ze wystarczy papierowa torebka i dosc gruby foliowy woreczek + jakies duze plastikowe pojemniki np. z IKEA.
14.11.2017 15:07
Wpisy użytkownika Cytuj"





Kontakt  współpraca  Wersja bez grafiki  RSS