ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ



Ziemniaki po żydowsku.
Autor Wiadomość
Nadar Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 19
Dołączył: 06.2012
Post: #1
Ziemniaki po żydowsku.
Ziemniaki po żydowsku.
Ziemniaki porządnie wyszczotkować, cieniutko obrać, tak żeby skórka była prawie przeźroczysta.
Przepłukać, wrzucić do garnka do połowy objętości naczynia. Do tego główkę cebuli na osobę, przekroić na 4 części i położyć na wierzch, dodać szczyptę kminku, dużą łyżkę masła, dwie szklanki mleka, dolać wrzącej wody aby wszystko było przykryte płynem na 2 cm, nie solić.
Szybko gotować na dobrym ogniu przykryte pokrywką.
Jak wszystko jest miękkie, posolić do smaku i chwilę jeszcze pogotować.
Odcedzić wywar z ziemniaków do osobnego naczynia. Ziemniaki wyłożyć na półmisek, posypać koperkiem lub szczypiorkiem i gotowe.
Do wywaru z ziemniaków dodać 2/3 objętości zimnego mleka, posiekaną rzeżuchę lub szczypiorek, podawać w kubkach do picia.

Przepis z książki Marzeny i Tadeusza Wożniaków „ Ojca Grande przepisy na zdrowe życie”
06.06.2012 12:29
Wpisy użytkownika Cytuj"





Kontakt  współpraca  Wersja bez grafiki  RSS