Jarzębina jadalna. - Wersja do druku +- Forum Ekoosada (https://ekoosada.pl/ekowioska) +-- Dział: DYSKUSJE (/forumdisplay.php?fid=53) +--- Dział: SAMOWYSTARCZALNOŚĆ - WIEDZA I INFORMACJE PRAKTYCZNE (/forumdisplay.php?fid=6) +---- Dział: ROŚLINY, ZWIERZĘTA, ZBIERACTWO, UPRAWA, HODOWLA, OPIEKA (/forumdisplay.php?fid=47) +---- Wątek: Jarzębina jadalna. (/showthread.php?tid=155) |
Jarzębina jadalna. - Nadar - 06.06.2012 11:39 Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) zwany u nas powszechnie jarzębiną czerwoną występuje w całej Polsce. Jest bardzo mało wymagający i rośnie na każdej glebie – także w górach, a nawet w warunkach polarnych. Jest bardzo odporny na mróz i zanieczyszczenia powietrza. Jego owoce mają na surowo smak gorzki i cierpki, którego jednak łatwo można się pozbyć przez moczenie jagód przez 24 godziny w lekko zaoctowanej wodzie i następnie w lekko zasolonej. Po tym zabiegu nadają się na przetwory: dżemy, galaretki i wina o pięknej, bursztynowej barwie, które jednak trudno się klarują. Owoce jarzębin zawierają dużo witaminy PP i C (do 100 mg %). Najważniejsze że zawierają sorbit, lekarstwo dla chorych na cukrzycę. Domieszka soku jarzębiny zaostrza smak innych dżemów. Zbiór owoców jest łatwy, gdyż ścinamy całe grona i razem z liśćmi układamy w koszu. Liście wysychają szybko wyścielając opakowanie i umożliwiając dostęp powietrza dzięki czemu jagody mogą się tak przechowywać nawet do pół roku zachowując swoją świeżość. Obfite u nas urodzaje jarzębiny nie są w ogóle wykorzystane. Przemysł winiarski nie wykorzystuje dotąd metody wyrobu wina z jarzębiny opracowanej przez mgr inż. Z. Wnękową i Wł. Czaplińskiego, a szkoda bo wiele tego cennego surowca marnuje się. Jarzębina występująca w Polsce: Jarzębina słodka – Sorbus aucuparia var. major. Jarzębina morawska – Sorbus aucuparia var. moravica. Jarzębina mączna – Sorbus aucuparia var. aria. Jarzębina niewierzyńska – Sorbus aucuparia var. edulis. Jarzębina szwedzka – Sorbus intermedia. Jarząb domowy – Sorbus domestica. Tekst pochodzi z „ Informatora ogrodniczego 1984r” Odp: Jarzębina jadalna. - jimoojimi - 17.01.2013 12:25 sparzony , macerowany z miodem i odrobiną jogurtu -podnosi poziom wit C i na powidło , soki etc. RE: Jarzębina jadalna. - Derwisz - 25.04.2016 01:04 Owoce jarzębiny są bardzo kwaśne,sposobem na pozbycie się goryczy jest ich przemrożenie w zamrażalniku,sposób to doskonały i sprawdzony.Drugi sposób to ocet ale niestety jego smak zostaje można stosować jeżeli robimy z przeznaczeniem do mięsa.Warto wspomnieć bardzo mało znane wykorzystanie kwiatów jarzębiny na sok identycznie jak kwiat bzu czarnego.Jest to wyrób medyczny na przeziębienia i choroby gardła. RE: Jarzębina jadalna. - reginna - 07.05.2016 21:37 Ja bardzo często korzystam z jarzębiny, miałam kiedyś też doskonały przepis na konfitury, które były pyszne. Derwisz masz rację przemrożenie jest idealnym sposobem na pozbycie jest tej goryczy która nam często przeszkadza. |