ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ



Jarzębina jadalna.
Autor Wiadomość
Nadar Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 19
Dołączył: 06.2012
Post: #1
Jarzębina jadalna.
Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) zwany u nas powszechnie jarzębiną czerwoną występuje w całej Polsce. Jest bardzo mało wymagający i rośnie na każdej glebie – także w górach, a nawet w warunkach polarnych. Jest bardzo odporny na mróz i zanieczyszczenia powietrza. Jego owoce mają na surowo smak gorzki i cierpki, którego jednak łatwo można się pozbyć przez moczenie jagód przez 24 godziny w lekko zaoctowanej wodzie i następnie w lekko zasolonej. Po tym zabiegu nadają się na przetwory: dżemy, galaretki i wina o pięknej, bursztynowej barwie, które jednak trudno się klarują. Owoce jarzębin zawierają dużo witaminy PP i C (do 100 mg %). Najważniejsze że zawierają sorbit, lekarstwo dla chorych na cukrzycę. Domieszka soku jarzębiny zaostrza smak innych dżemów. Zbiór owoców jest łatwy, gdyż ścinamy całe grona i razem z liśćmi układamy w koszu. Liście wysychają szybko wyścielając opakowanie i umożliwiając dostęp powietrza dzięki czemu jagody mogą się tak przechowywać nawet do pół roku zachowując swoją świeżość. Obfite u nas urodzaje jarzębiny nie są w ogóle wykorzystane. Przemysł winiarski nie wykorzystuje dotąd metody wyrobu wina z jarzębiny opracowanej przez mgr inż. Z. Wnękową i Wł. Czaplińskiego, a szkoda bo wiele tego cennego surowca marnuje się.
Jarzębina występująca w Polsce:
Jarzębina słodka – Sorbus aucuparia var. major.
Jarzębina morawska – Sorbus aucuparia var. moravica.
Jarzębina mączna – Sorbus aucuparia var. aria.
Jarzębina niewierzyńska – Sorbus aucuparia var. edulis.
Jarzębina szwedzka – Sorbus intermedia.
Jarząb domowy – Sorbus domestica.

Tekst pochodzi z „ Informatora ogrodniczego 1984r”
06.06.2012 11:39
Wpisy użytkownika Cytuj"
jimoojimi Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Dołączył: 01.2013
Post: #2
Odp: Jarzębina jadalna.
sparzony , macerowany z miodem i odrobiną jogurtu -podnosi poziom wit C

i na powidło , soki etc.
17.01.2013 12:25
Wpisy użytkownika Cytuj"
Derwisz Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 76
Dołączył: 10.2015
Post: #3
RE: Jarzębina jadalna.
Owoce jarzębiny są bardzo kwaśne,sposobem na pozbycie się goryczy jest ich przemrożenie w zamrażalniku,sposób to doskonały i sprawdzony.Drugi sposób to ocet ale niestety jego smak zostaje można stosować jeżeli robimy z przeznaczeniem do mięsa.Warto wspomnieć bardzo mało znane wykorzystanie kwiatów jarzębiny na sok identycznie jak kwiat bzu czarnego.Jest to wyrób medyczny na przeziębienia i choroby gardła.
25.04.2016 01:04
Wpisy użytkownika Cytuj"
reginna Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 20
Dołączył: 05.2016
Post: #4
RE: Jarzębina jadalna.
Ja bardzo często korzystam z jarzębiny, miałam kiedyś też doskonały przepis na konfitury, które były pyszne. Derwisz masz rację przemrożenie jest idealnym sposobem na pozbycie jest tej goryczy która nam często przeszkadza.
07.05.2016 21:37
Wpisy użytkownika Cytuj"





Kontakt  współpraca  Wersja bez grafiki  RSS