ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ

Permakultura - szukam kontaktów - woj. świętokrzyskie
Autor Wiadomość
grzegorz Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 4
Permakultura - szukam kontaktów - woj. świętokrzyskie
Pozdrawiam wszystkich. Niedawno zakupiłem niewielką działkę z chatką w okolicach Ostrowca Świętokrzyskiego. Moim marzeniem jest osiągnięcie przynajmniej częściowej samowystarczalności żywnościowej przy zastosowaniu zasad permakultury.  Szukam kontaktu z ludźmi z okolic Ostrowca lub z woj. świętokrzyskiego, którzy przynajmniej od kilku lat stosują permakulturę.
22.09.2013 11:44
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jacek Offline
moderator

Liczba postów: 321
RE: Witam
Witam na forum.
Przeredaguj tytuł swojego wpisu, zamiast tytułu "witam" można by było dać tytuł "Permakultura - szukam kontaktów - woj. świętokrzyskie" - tak jest efektywniej, jeśli chcesz aby ktoś Cię odnalazł.

ekoosada.pl
22.09.2013 17:43
Wpisy użytkownika Cytuj"
Anja Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 9
RE: Witam
Czesc Grzegorz,
Jak ci sie zyje w twojej chatce pod Ostrowcem? 
Ja jestem z Kielc, chwilowo na emigracji, ale chetnie bym sie dolaczyla do jakiejs ekowioski powstajacej w Swietokrzyskim. Choc jak narazie nie widze tu zbyt wielu ludzi z tych okolic.
Czy udalo ci sie zgrupowac jakies grono znajomych podobnie myslacych i niedaleko mieszkajacych?
Pozdrawiam cieplutko Uśmiech
06.10.2013 21:27
Wpisy użytkownika Cytuj"
Iwomi Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
RE: Permakultura - szukam kontaktów - woj. świętokrzyskie
Dzień dobry.

Witam wszystkich. Jesteśmy grupą Ekoosadowiczów z Kielc. Wychodzimy z fazy koncepcji, jeśli chodzi o organizację naszej osady.  Szukamy ziemi- 5 do 8 ha w jednym kawałku z dala od cywilizowanych siedlisk. 30-45 km od Kielc. Jeśli ktoś coś wie, to proszę o informacje. Mile widziane miłe sąsiedztwo ludzi żyjących wg standardów permakultury- Aniu na emigracji lub Grzegorzu z okolic Ostrowca. Iwomi.
04.11.2013 15:06
Wpisy użytkownika Cytuj"
Anja Offline
Początkujący
**

Witaj Iwomi,

Super! Bardzo sie ciesze, ze jest grupa ekoosadowiczow w Kielcach. Jak duza jest obecnie ta grupa?
Czy macie jakies szczegolne upodobania , zalozenia, np. permakultura, samowystarczlanosc, albo mysl anastazjowa wg. Dzwoniacych Cerdow W. Megre, etc. ?
Mam nadzeje, ze niedlugo sie poznamy. Czy organizujecie jekies spotkania? Bede pewnie w okolicach Swiat.

Pozdrawiam cieplutko,
Ania
04.11.2013 18:48
Wpisy użytkownika Cytuj"
marcin Offline
Początkujący
**

Cześć.

Jestem z Kielc i również szukam osób z woj. Świętokrzyskiego, którym bliskie są założenia ekowioski i Permakultury. Przez 2 lata budowałem domy w technologii Strawbale, a Permakultura to moje hobby.
 Mam warzywniak, który systematycznie z roku na rok powiększam. Jeśli organizujecie jakieś spotkanko, to bardzo chętnie bym się poznał z Wami.

Pozdrawiam.
09.12.2013 23:09
Wpisy użytkownika Cytuj"
Iwomi Offline
Początkujący
**

Cześć.

Miło Cię poznać. Robi się nas w Kielcach coraz więcej!
Najczęściej spotykamy się w weekendy. Ale nie jest to regułą.
Wyślę Ci informację, kiedy  planujemy najbliższe spotkanie.
Podaję Ci mój adres mejlowy : mojpomysl1@tlen.pl.
Iwona Michta.
10.12.2013 00:21
Wpisy użytkownika Cytuj"
Anja Offline
Początkujący
**

Czesc, Witaj, 
Fajnie, ze w Kielcach cos sie w tym kierunku dzieje.
Iwona czy dalabys rade zorganizowac spotkanie w okresie miedzy Swietami, a Nowym Rokiem. Bede wtedy w Kielcach i chetnie Was poznam i porozmawiamy na laczace nas tematy.

Pozdrawiam, Ania
10.12.2013 01:03
Wpisy użytkownika Cytuj"
marcin Offline
Początkujący
**

Dzięki za szybką odpowiedź. Mój adres: mmrk@wp.pl Czekam na wiadomość i pozdrawiam.
11.12.2013 18:23
Wpisy użytkownika Cytuj"
grzegorz Offline
Początkujący
**

Ja też chciałbym prosić o informację, kiedy i gdzie będzie następne spotkanie ekoosadników z Kielc. Mój adres : fenix58b@o2.pl     . Pozdrawiam. Grzegorz.
15.12.2013 12:40
Wpisy użytkownika Cytuj"
marcin Offline
Początkujący
**

Przypomniały mi się jeszcze dwa tematy godne przemyślenia.

http://fundacjazygmuntastarego.pl/
 Fundacja pomaga stworzyć stowarzyszenie po to żeby uczestnicy mogli stać się deweloperami i przez to ograniczyć koszty budowy domu, poprzez optymalizacje kosztów i ścisłej kontroli każdego etapu budowy.

http://ekodom.eko-polska.pl/

Wytwarza energię dzięki wyposażeniu w instalację fotowoltaiczną o mocy 40 kW zapewniającą przychody ze sprzedaży nadwyżek energii po wejściu w życie Ustawy o Odnawialnych Źródłach Energii planowany termin to początek 2014.
Sprzedaje nadwyżki wytworzonego prądu do krajowej sieci energetycznej, które są zabezpieczeniem do sfinansowania budowy i wykończenia domu

Generuje oszczędności dzięki wykorzystaniu rozwiązań przyjaznych środowisku i zmniejszających energochłonność takich jak kolektor słoneczny, pompa ciepła oraz energooszczędny sprzęt AGD

Na koniec ciekawostka http://cohousing.pl/ rodzaje nowoczesnych wspólnot

Miłej lektury. Będzie o czym pogadać na następnym spotkaniu.Uśmiech
27.12.2013 17:33
Wpisy użytkownika Cytuj"
Anja Offline
Początkujący
**

Super, ze się dzisiaj spotkaliśmy... pierwsze koty za ploty Oczko.
Dzięki Iwonka za koordynacje.

Ciekawe linki:
forum: anastazja.info
gospodarstwo ekologiczne www.ekolud.pl - spotkaliśmy przypadkiem właściciela tego gospodarstwa z Bardo k/Rakowa (pod Kielcami), który zaprasza do kontaktu i oferuje pomoc w rozpytaniu okolicznych rolników o ziemie.

Do zobaczenia wkrótce.
27.12.2013 19:48
Wpisy użytkownika Cytuj"
Rafal Offline
Początkujący
**

Zgłaszam się. Również zadowolony z dzisiejszego spotkania.
Ten wątek już zmieniał tytuł i chyba warto iść z tym dalej gdyż od niewinnego poszukiwania permakulturowiczów zrobiła się Świętokrzyska Inicjatywa Ekowioskowa, więc proponuje zmianę tematu aby podobnie myślącym było nas łatwiej znaleźć:)
27.12.2013 20:41
Wpisy użytkownika Cytuj"
Damik Offline
Użytkownik

Liczba postów: 71
Wowww. Brawo, że tak fajnie Wam udało się spotkać i coś sensownego z tego się tworzy! Gratuluję i powodzenia!:-)
28.12.2013 01:28
Wpisy użytkownika Cytuj"
Iwomi Offline
Początkujący
**

Witajcie ponownie.

Ja również mam takie przeczucie, że coś ważnego zaczęło się dziać. Tkwi w nas potencjał, wystarczy tylko wytrwale dążyć do celu. Do zobaczenia. Cieszę się,że mogłam Was poznać. Iwomi.
28.12.2013 17:42
Wpisy użytkownika Cytuj"
Rafal Offline
Początkujący
**

Jak myślicie , gdzie jeszcze możemy dać info w necie o tym wątku forum  o naszych planach, w celu powiększenia grona .
29.12.2013 11:21
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jacek Offline
moderator

Liczba postów: 321
(29.12.2013 11:21)Rafal napisał(a):  Jak myślicie , gdzie jeszcze możemy dać info w necie o tym wątku forum  o naszych planach, w celu powiększenia grona .

Info w internecie to podstawa, dzięki prezentacji naszych działań na ekoosada.pl pojawiło się u nas naprawdę dużo ciekawych osób i to tutejszy wpis doprowadził do znalezienia ziemi, z której tego sezonu zostały zebrane pierwsze plony i na której już budują się pierwsze mieszkania.

Osoby które konkretnie wiedzą czego poszukują mogą ten wątek trafić z prostej frazy w Google:
jak wpiszesz : ekowioska świętokrzyskie lub ekoosada świętokrzyskie to jesteście na pierwszej pozycji w wynikach wyszukiwania. Jako Admin ;) dbam aby każdy kto interesuje się ideą samowystarczalnych społeczności ekologicznych trafił tu do nas ;)
Dlatego tak bardzo uczulam na to aby tytuł nowego wątku był jak najbardziej treściwy.

Jest też druga grupa osób, które jeszcze nie szukają aktywnie, ale gdy już się natkną przypadkiem na taką informację to są podatni na inspirację.
Jak ja szukałem ziemi i ludzi to linkowałem wątek w takich miejscach gdzie istniały grupy potencjalnie zainteresowane ideą. Np forum anastazji, forum cohabitat, forum vegie, forum wegedzieciak ... niezłe są też duże fora ogólne typu murator albo forumogrodnicze, może na wykop.pl ;)
Generalnie wśród każdej dużej grupy osób znajdziesz ludzi którzy mają tego typu marzenie. Jeśli kolejne osoby zobaczą, że marzenie może się zmaterializować i zaczną wspólnie coś tworzyć to będzie siła.

GRATULUJĘ, ŻE DOPROWADZILIŚCIE DO SPOTKANIA SIĘ ! bardzo się cieszę !!!

ekoosada.pl
29.12.2013 20:54
Wpisy użytkownika Cytuj"
grzegorz Offline
Początkujący
**

Następne spotkanie eko-osadników z woj. świętokrzyskiego odbędzie się w ostatnią niedzielę stycznia 2014 roku o godzinie 13-tej w Miejskim Centrum Kultury w Skarżysku-Kam.  Zapraszamy wszystkich chętnych, zainteresowanych współudziałem w tworzeniu Świętokrzyskiej Inicjatywy Eko-osadniczej.
30.12.2013 12:22
Wpisy użytkownika Cytuj"
Rafal Offline
Początkujący
**

Witajcie, każdy kto chciałby dołączyć się do Świętokrzyskiej inicjatywy ekowioskowej jest mile widziany na spotkaniach które ostatnio ustaliliśmy , że będą się odbywać w każdą ostatnią niedzielę miesiąca o godzinie 10 na placu zabaw przy ulicy Paderewskiego, do zobaczenia:)
04.04.2014 22:39
Wpisy użytkownika Cytuj"
justycja Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
witamy serdecznie, niedawno wprowadzilismy sie do naszego domku na 1 ha koło Kałkowa, między Ostrowcem Św. a Starachowicami. Ineresuje nas bardzo permakultura i samowystarczalność. Pragniemy to zrealizowac na naszym skrawku ziemi. Czy jest ktoś gdzieś niedaleko nas,kto podobnie myśli?

pozdrawiam j.
Niezdecydowany
12.12.2014 01:25
Wpisy użytkownika Cytuj"