ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ

osada - woj. śląskie
Autor Wiadomość
NequePorro Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
osada - woj. śląskie
Szukam osób ze śląska zdecydowanych do zbudowania ekologicznej osady (może w górskich stronach) kompletnie od podstaw. Od ustalenia wspólnych założeń, planu działania, wyboru miejsca, nabycia działki.

Mam wstępną wizję lecz do stworzenia czegoś potrzeba ludzi o podobnym toku myślenia. Zapraszam do dyskusji
20.11.2013 18:42
Wpisy użytkownika Cytuj"
rafikius Offline
Użytkownik

Liczba postów: 52
RE: osada - woj. śląskie
Cześć.

Ja i "ma kobita" bardzo byśmy chcieli i jesteśmy mocno w temacie. niestety ceny ziemi w okolicy są absurdalne. a też problem, tego że Górny Śląsk nie kojarzy się za bardzo eko, a póki co związani jesteśmy z tym terenem.
ba...!  z Gliwicami i okolicami.
Bliskość aglomeracji to dość ważna sprawa jak wynika z doniesień innych osad.

Ja jestem w stanie dołączyć/tworzyć ekoosadę ze statutem/założeniami identycznymi do Bardo.

Jeśli by dobrze przyjrzeć się mapie zanieczyszczeń to zachodnia część G.Ś. jest czystsza niż okolice np. Żywca czy Wisły.
(zwłaszcza w sezonie grzewczym)

btw. czy mógłbyś poświecić chwilę i wypełnić swój profil. a może  nawet rzucić słowko w dziale: Przywitania pls
21.11.2013 01:37
Wpisy użytkownika Cytuj"
NequePorro Offline
Początkujący
**

Witaj,
Mam na imię Michał, jestem z Katowic, w Gliwicach studiuję a pochodzę z okolic Rybnika.
Rozglądając się za kawałkiem ziemi w celu zaspokojenia swoich potrzeb życiowych szukam działki o statusie rolnym, z dala od cywilizacji aby móc prowadzić ogród, uprawy, zbudować budynek gospodarczy na zgłoszenie: urocza ziemianka lub coś podobnego – metodami jak najbardziej naturalnymi, własnymi rękoma, angażując jak najmniej kapitału.
Oczywiście grunt trzeba nabyć. Powiedzmy że coś takiego:
http://otodom.pl/grunt-z-widokiem-na-jez...24983.html
Nawet nie daleko (200km od KTW). Może znajdzie się coś bliżej. Należało by się postarać zostać rolnikiem, aby coś w przyszłości móc zbudować. Czytałem o warunkach, jakie trzeba spełnić. Będzie to kłopotliwe (sprawa zamieszkania – a może wystarczy się zameldować w zaprzyjaźnionym gospodarstwie?)
Idealnie by było (a przynajmniej tak mi się wydaje) nabyć zrujnowane nieużywane stare gospodarstwo rolne z istniejącymi zabudowaniami (mogą być do rozbiórki)
Może istnieje inna możliwość nabycia gruntu, lub nawet dzierżawy o której nie wiem. Bo jak zwykle – chodzi o kasę.
Oczywiście nie stać mnie, aby rzucić cywilizację na już (zobowiązania finansowe, studia, inne). Początkowe lata traktował bym sprawę dojazdowo – potem jak będzie - zobaczymy.
No i pojawia się idea osady. Po co robić coś samemu, jak można zebrać się w więcej osób i się wspierać.

Pozdrawiam
21.11.2013 08:40
Wpisy użytkownika Cytuj"
rafikius Offline
Użytkownik

Cześć
Hm... to może by nie wyważać otwartych drzwi :-) i spróbować porozmawiać w powstającej osadzie Bardo ?
Czytałeś o niej?
21.11.2013 11:44
Wpisy użytkownika Cytuj"
szyszka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 26
Cześć
Mam na imię Ania i mieszkam obecnie w Kędzierzynie-Koźlu, cieszę się, że w pobliżu przybywa "pozytywnie zakręconych" szukających alternatywy dla dzisiejszej sztucznej cywilizacji.
Zawsze ciągnęło mnie na wieś, ale nie ukrywam, że to dążenie było bliżej nieokreślone i dopiero po przeczytaniu "Anastazji" - bum! wszystko wskoczyło na swoje miejsce i stało się jasne, że jednak można, że ludzie tak żyją i są szczęśliwi mimo, tego że na początku jest ciężko, zwłaszcza samemu.
Ekoosada Bardo to wspaniałe miejsce, ale dla ludzi gotowych w miarę szybko zerwać z dotychczasowym życiem, ja niestety nie mam takich możliwości, zwłaszcza finansowych ;-)
Ponad dwa lata szukam swojego kawałka Ziemi, to prawda - ceny w okolicy są kosmiczne i z ekologią zazwyczaj mają mało wspólnego. A jak już się trafi działka w przystępnej cenie za m2 to zazwyczaj jest to duża powierzchnia.
No i właśnie mam na oku taki kawałek. Byłoby super gdyby się zebrały w sumie 4 osoby/rodziny.
Jest to ziemia Agencji Nieruchomości Rolnych, przetarg odbędzie się 17.12.2013 roku.
Pierwszy przetarg już był, ale wtedy był to przetarg ograniczony dla rolników, widocznie nikt się nie zgłosił. Jest to działka o pow. 9,0 ha, nr 668/1, obręb Łąka Prudnicka, cena wywoławcza 159000.
Poniżej link:
http://www.anr.gov.pl/web/guest/oferty4?...teria=true
Jeżeli bylibyście zainteresowani mam też zdjęcia i napiszę coś więcej o samej działce (byłam tam w październiku).
02.12.2013 18:47
Wpisy użytkownika Cytuj"
rafikius Offline
Użytkownik

Cześć Ania!

Ta wspomniana przez Ciebie oferta http://goo.gl/NBvQuH dotyczy oczywiście nieruchomości rolnej.

Obecnie dość trudno jest wydzielić na takiej parceli siedliska dla osób nie będących rolnikami.

No chyba że jako geodeta masz jakieś inne (nowsze) nadania na ten temat.
03.12.2013 01:39
Wpisy użytkownika Cytuj"
szyszka Offline
Początkujący
**

Kupując wspólnie działkę rolną o takiej powierzchni możesz bez problemu zostać rolnikiem, jednocześnie powierzchnia działki przekracza średnią pow. gospodarstwa rolnego w gminie Prudnik, więc można tam budować siedlisko niezależnie od ustaleń planu miejscowego.
03.12.2013 10:17
Wpisy użytkownika Cytuj"
rafikius Offline
Użytkownik

(03.12.2013 10:17)szyszka napisał(a):  Kupując wspólnie działkę rolną o takiej powierzchni możesz bez problemu zostać rolnikiem, 

Kurcze! no własnie tego nie jestem taki pewien.(Kiedyś było łatwiej o zostanie rolnikiem niż teraz ), a to dlatego, że obecnie obowiązuje bardziej uszczegółowiona definicja rolnika indywidualnego zapisana w znowelizowanej ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz. U. 2003 r. Nr 64 poz. 592 z późn. zm.)  gdzie stoi : jak cytuje z ustawy:Art. 6. 
(źródło: tekst ustawy 

1. Za rolnika indywidualnego, o którym mowa w art. 5 ust. 1 pkt 1, uważa się osobę fizyczną będącą właścicielem, użytkownikiem wieczystym, samoistnym posiadaczem lub dzierżawcą nieruchomości rolnych, których łączna powierzchnia
użytków rolnych nie przekracza 300 ha, posiadającą kwalifikacje rolnicze oraz co najmniej od 5 lat zamieszkałą w gminie, na obszarze której jest położona jedna z nieruchomości rolnych wchodzących w skład gospodarstwa rolnego i pro[font=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]wadzącą przez ten okres osobiście to gospodarstwo."[/font]

[quote pid=1303 dateline=1386055066]
jednocześnie powierzchnia działki przekracza  średnią pow. gospodarstwa rolnego w gminie Prudnik, więc można tam budować siedlisko niezależnie od ustaleń planu miejscowego.
[/quote]

tak, tak. 
Ale pod warunkiem, że jesteś rolnikiem :-<
03.12.2013 18:26
Wpisy użytkownika Cytuj"
szyszka Offline
Początkujący
**

No dobrze ustawa niby jest, ale jednocześnie:
jeśli posiadasz ponad 1 ha przeliczeniowy i nie podlegasz ubezpieczeniu ZUS to podlegasz z mocy ustawy ubezpieczeniu rolniczemu w KRUS - więc jesteś rolnikiem, nawet rejestrując się w PUP musisz zaświadczyć, że nie posiadasz gruntów rolnych.
Podobny temat był przerabiany na forum anastazji (niestety admin robił porządki i jest usunięty) i tam ludzie opisywali jak bez problemu rejestrowali się jako rolnicy, a swoje ziemie jako gospodarstwo rolne i nawet budynki na zgłoszenie postawili.
Wydaje mi się, że ten artykuł, który przytoczyłeś dotyczy sytuacji, zakwalifikowania gospodarstwa rolnego jako gospodarstwa rodzinnego - patrz właśnie artykuł 5 ust. 1 tej ustawy. A gospodarstwo rolne ( a nie gospodarstwo rodzinne)definiuje Kodeks Cywilny.
Może Jacek i Eliza napisaliby o swoich doświadczeniach w tej kwestii, bo rzeczywiście można się pogubić...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.12.2013 19:59 przez szyszka.)
03.12.2013 19:40
Wpisy użytkownika Cytuj"
szyszka Offline
Początkujący
**

Maile ze zdjęciami wysłałam :-)
Teraz troszkę o samej działce:
-dojazd jest gruntowy, polny; bliżej wioski dosyć rozjeżdżony przez traktory; na wysokości działki dość równy i ubity, nie wiem jak od strony wsi Wieszczyna, nie zaszłam już tam.
-luksusów na pewno nie będzie, typu droga asfaltowa, kanalizacja, wodociąg, z prądem też mogą być problemy, raczej stawiałabym na całkowicie samowystarczalne siedlisko (panele, wiatrak, studnia itp.)
- gleba jest gliniasta, trochę kamienista, porośnięta "chwastami", wg. mnie długo nie uprawiana (co jest oczywiście plusem ;-) )
-w części północnej porośnięta samosiewem brzozy, na północy teren opada w kierunku wioski(jest to stok północny), raczej nadawałby się na wspólny teren (lasek, pastwisko dla zwierząt, może jakaś łączka), jest to ok. 3 ha
- w części południowej (ok 6 ha) jest stok południowo-wschodni, bez zadrzewień, od strony drogi porośnięty krzewami,
-teren jest lekko górzysty, naprawdę ładny i blisko do pięknych górskich lasów.
- minusem jest na pewno sam przetarg, nie wiadomo czy będziemy jedynymi chętnymi (najwyżej się nie uda ;-) )
Zdjęcia za momencik.
[Obrazek: 29988c4df53e1a02med.jpg]
[Obrazek: 005e82cb610bc2b5med.jpg]
[Obrazek: f4dacf9a369bbd35med.jpg]
[Obrazek: eed0f2da462f3340med.jpg]
[Obrazek: 2d6984b41976053dmed.jpg]

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.12.2013 23:13 przez szyszka.)
03.12.2013 22:56
Wpisy użytkownika Cytuj"
NequePorro Offline
Początkujący
**

Grunt to koncepcja. Co prawda myślałem raczej długodystansowo... Ale jak znalazły by się 4 osoby do podziału (1/4) to może... udało by się coś wykombinować (mam na myśli moje bieżące finanse). Muszę to jeszcze zweryfikować. Powodzenie szacuję na 40%

Zakładam, że to co wybuduję będzie robione totalnie po kosztach. Mam doświadczenie w budowaniu kolektorów domowej roboty, wszelkich instalacji i robót budowlanych. Borowanie w betonie mi się znudziło. W dobie oświetlenia LEDowego, elektroniki o niskim poborze energii i dostępności materiałów na rynku o prąd bym się nie martwił. Do robót ciężkich zawsze można wypożyczyć/załatwić agregat.

Oczyszczalnia ścieków - raczej na początku nie potrzebne. Studnia - hmmm... wyzwanie

Ciekawe, ile lat ziemia leży ugorem i czy wcześniej była mocno eksploatowana i nawożona.

Warunki - jak dla mnie bomba. Jak byłem mały często marzyłem, żeby wylądować na bezludnej wyspie i urządzić się od zera dążąc do samowystarczalności :D

Wygląda to pięknie i w końcu nie aż tak daleko. Wstępnie jestem za. Zobaczymy jak się poukłada. Mam nadzieję, że na wiosnę będę mógł sadzić drzewa :P
03.12.2013 23:45
Wpisy użytkownika Cytuj"
szyszka Offline
Początkujący
**

Pięknie to porównałeś, jak budowanie na bezludnej wyspie :-)
Mój plan jest taki - jak najbardziej naturalnie i kompaktowo: glina, kamień, słoma, drewno; toaleta kompostowa; na początek może być i bez prądu; leśny ogród, permakultura, Przestrzeń Miłości;  jak najmniej biurokracji - czyli najlepiej na zgłoszenie 2 budynki gospodarcze sprytnie później połączone...
To tak w wielkim skrócie...
Ja oczywiście od początku jestem za, czekamy na kolejne 2 osoby i spotykamy się w realu ;-) szybciutko się decydować bo zegar tyka....

Plusem jest też to, że z każdej strony działka otoczona jest drogami gminnymi o szerokości min. 4 m. Daje to spore pole manewru przy ewentualnym podziale geodezyjnym i jednocześnie sąsiednie działki nie stykają się z nią bezpośrednio - jakby sąsiad rolnik jechał z opryskiem zawsze jest jakiś "bufor" w postaci drogi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.12.2013 13:38 przez szyszka.)
04.12.2013 00:31
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jacek Offline
moderator

Liczba postów: 321
(03.12.2013 19:40)szyszka napisał(a):  jeśli posiadasz ponad 1 ha przeliczeniowy i nie podlegasz ubezpieczeniu ZUS to podlegasz z mocy ustawy ubezpieczeniu rolniczemu w KRUS - więc jesteś rolnikiem, nawet rejestrując się w PUP musisz zaświadczyć, że nie posiadasz gruntów rolnych.......
Może Jacek i Eliza napisaliby o swoich doświadczeniach w tej kwestii, bo rzeczywiście można się pogubić...

Jeśli nie masz działalności lub nie jesteś zatrudniony a masz 1ha przeliczeniowy to jesteś rolnikiem (można nim nie być jeśli ten grunt komuś dzierżawisz).
 Możesz też zostać rolnikiem jeśli jesteś udziałowcem co najmniej 1ha przeliczeniowego (nie jest ważna wielość udziału, możesz mieć nawet 1/100) - wtedy paradoksalnie dla urzędów (dla KRUS) każdy wspólnik z osobna płaci KRUS od całej powierzchni wspólnego areału a dla urzędu każdy wspólnik ma jakby cały areał. 
 Jeśli chodzi o definicję osoby jako rolnika w celu założenia zagrody rolniczej to interpretacja może być różna w różnych gminach. Przed zakupem czystej ziemi rolnej warto spytać się osoby która w danej gminie wydaje warunki zabudowy czy w Twoim konkretnym wypadku dostaniesz na daną ziemię WZ. Znacznie bezpieczniej dla Was jak jest jakaś rezerwowa możliwość zameldowania się w danej gminie.
 Możesz stworzyć zagrodę tylko wtedy gdy teren ma dostęp do drogi publicznej oraz jeśli nie ma w danym miejscu miejscowego planu zagospodarowania lub w miejscowym planie zagospodarowania jest przewidziana możliwość zabudowy, programy typu "natura 2000" ograniczają działania osadnicze. Ogólnie przed zakupem czegokolwiek warto sprawdzić w gminie jakie jest studium zagospodarowania przestrzennego w okolicy która się interesujecie.
Jeśli jest kilka osób chętnych do osiedlenia to warto się też spotkać z Wójtem lub Burmistrzem i przedstawić swoje zamierzenia i tak po ludzku opowiedzieć o swoich marzeniach, bywa że i tam traficie na pokrewną duszę. 
Aaa i jeszcze jedno - jeśli w danym miejscu nie ma mapy do celów projektowych a chcecie dokonać podziału gruntu oraz się budować to należy się liczyć z kosztem i czasem, Szyszka jest geodetką więc ogarnia ten temat ;) 

Bardzo się cieszę że się organizujecie... w pewnych sprawach mamy już doświadczenie, ale zawsze radzę pytać u źródła czyli u urzędnika który podejmuje decyzję bo w różnych gminach można różnie interpretować dany przepis.

ekoosada.pl
04.12.2013 13:33
Wpisy użytkownika Cytuj"
szyszka Offline
Początkujący
**

Dziękuję Jacku za odpowiedź.

Wizyta w gminie przed zakupem jest jak najbardziej konieczna (jeśli zbierze się odpowiednia ilość osób).
Dostęp do drogi publicznej jest, plan miejscowy jest - przeznaczenie: tereny rolnicze z dopuszczeniem zalesienia 5R/ZL.
ale tu zacytuję trochę długi artykuł z forum urbanistów, z którego wynika, że można założyć siedlisko niezależnie od ustaleń planu (jeśli nie przewiduje on zabudowy zagrodowej) :

Siedlisko - piśmiennictwo fachowe definiuje następująco: „Obszar zajęty przez zabudowania zagrody oraz inne urządzenia niezbędne do prowadzenia gospodarstwa rolnego wraz z przestrzenią gospodarczą, działką przyzagrodową i ogródkiem określamy nazwą siedliska (…) Pod określeniem gospodarstwo rolne należy rozumieć urządzenia na działce siedliskowej, budynki i obiekty wchodzące w skład zagrody, ziemię należącą do danego gospodarstwa z jej plonami, urządzenia techniczne, inwentarz żywy, maszyny, wozy i narzędzia” (Chowaniec M.-Siedlisko i zagroda w planowaniu wsi. Arkady, W-wa 1964, s. 9). Działka siedliskowa i zagroda są elementem ośrodka mieszkalnego (Rzymkowski A. prof. dr inż. arch., Chowaniec M. doc. dr hab. inż. arch.-Ruralistyka. Planowanie obszarów rolniczych i budownictwo wiejskie. Arkady, W-wa 1972, s. 105). Na działce siedliskowej musi być zlokalizowany budynek mieszkalny (Rzymkowski A., Chowaniec M.-Ruralistyka. s. 222-225).
Gruntami rolnymi, stosownie do unormowania art. 2 ust. 1 pkt 1, 3, 4 ustawy z dn. 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych (Dz. U. z 1995 r. nr 16 poz. 78 z późn. zm.), są grunty określone w ewidencji gruntów jako użytki rolne; grunty pod wchodzącymi w skład gospodarstw rolnych budynkami mieszkalnymi oraz innymi budynkami i urządzeniami służącymi wyłącznie produkcji rolniczej oraz przetwórstwu rolno-spożywczemu.
Przez budynki i urządzenia służące wyłącznie produkcji rolniczej oraz przetwórstwu rolno-spożywczemu, jak ustanowił przepis art. 4 pkt 2 ustawy z dnia 3 lutego 1995 r. o ochronie gruntów rolnych i leśnych (Dz. U. z 1995 r. nr 16 poz. 78 z późn. zm.), rozumie się budynki i urządzenia służące przechowywaniu środków produkcji, prowadzeniu produkcji rolniczej, przetwarzaniu i magazynowaniu wyprodukowanych w gospodarstwie produktów rolniczych.
Dla przypieczętowania powyższych wywodów należy jeszcze powołać poniżej cytowane wycinki z wyroków sądowych zapadłych w analogicznych sprawach:
„Przeznaczenie terenu w ogólnym, miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego gminy do trwałego użytkowania rolniczego, z równoczesnym dodaniem zastrzeżenia „bez prawa wznoszenia obiektów kubaturowych”, nie może być podstawą prawną odmowy udzielenia pozwolenia na budowę na tym terenie budynku gospodarczego związanego bezpośrednio z produkcją rolną” Wyrok NSA z 13.06.1985 r. (SA/Ka 172/85), ONSA 1985, nr 1, poz. 32 (Smoktunowicz E.-Orzecznictwo Sądu Najwyższego i Naczelnego Sądu Administracyjnego. Kodeks postępowania administracyjnego. Warszawa, Białostockie Wydawnictwo Prawnicze „IUSTITIA” 1994, s. 174, l.p. 21).
„Budownictwo na terenach nie przeznaczonych na cele budowlane nie może zmieniać przeznaczenia tych terenów, wyrażonego w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Na terenie o odmiennym przeznaczeniu budownictwo jest dopuszczalne, jeżeli obiekt budowlany jest niezbędny dla racjonalnego wykorzystania terenu zgodnie z przeznaczeniem, albo dla jego właściwego zagospodarowania. Przeznaczenie więc terenu na cele rolnicze, choćby nawet było przewidziane miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego mającym moc powszechnie obowiązującą, nie uzasadnia odmowy udzielenia przez organ administracji architektoniczno-budowlanej pozwolenia na budowę rolniczych obiektów gospodarczych, ponieważ zgodnie z ustawą o ochronie gruntów rolnych i leśnych tereny rolniczego budownictwa gospodarczego są gruntami rolnymi służącymi bezpośrednio celom produkcji rolnej. Wzniesienie na terenie o przeznaczeniu rolniczym obiektu budowlanego bezpośrednio służącego produkcji rolniczej nie zmienia przeznaczenia terenu nawet wówczas, gdy służy zapewnieniu odpowiednich warunków socjalno-bytowych osobom prowadzącym produkcję rolną” (wyroki NSA z 11.12.1981 r., I SA 2435/81; ONSA 1981, nr 2, poz. 131 i z 3.12.1981 r., SA/Kr 296/81; ONSA 1981, nr 2, poz. 120) (Siegień J.-Prawo budowlane. Wzory pism z objaśnieniami. W-wa, Wydawnictwo C.H. Beck 2003, s. 17).
Wypada też poruszyć, iż z uwarunkowań ustrojowych (konstytucyjna ochrona prawa własności) oraz z ukształtowania prawa własności jako najszerszego prawa do rzeczy w KC wynika, iż należy domniemywać prawo do korzystania z rzeczy przez właściciela, w tym zagospodarowania nieruchomości w sposób przez niego wybrany, pod warunkiem respektowania interesów prawnych osób trzecich. Dlatego też w razie wątpliwości, winno się tak interpretować przepisy Ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym, aby poszerzać swobodę korzystania z rzeczy przez właścicieli, nie wolno zaś domniemywać zawężenia ich uprawnień. Należy zatem przyjąć wykładnię zgodną z zasadą wolności zagospodarowania terenu.

Zameldowanie w gminie Prudnik też mogłabym załatwić - mam tam rodzinę ;-)
A wystarczy, że już jedna z osób o statucie rolnika dostanie warunki zabudowy, albo nawet zgłosi budowę budynku gospodarczego i urząd nie wniesie zastrzeżeń, to reszta już ma z górki  :-)
Kwestie geodezyjne to dość odległy temat jak na razie, ale oczywiście wszystko byłoby duuużo tańsze (koszty ośrodka), jak to się mówi po kosztach.
04.12.2013 14:03
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jacek Offline
moderator

nie wiedziałem o takim precedensie i takiej interpretacji NSA. To otwiera drogę wszystkim którzy chcą osiedlić się bliżej przyrody. Ale wtedy już na pewno trzeba być rolnikiem i dokładnie spełnić wszystkie ustawowe kryteria wg których definiuje się rolnika.

Ogólnie istnieje zasada, że jeśli już coś postanowisz i zdecydujesz się działać to będziesz wiedział jak ominąć wszelkie przeszkody ;)
Działajcie!

ekoosada.pl
04.12.2013 15:26
Wpisy użytkownika Cytuj"
szyszka Offline
Początkujący
**

Gwiazdka RE: osada - woj. śląskie
Dokładnie Jacku, jak się człowiek uprze i ma jasny cel, to pokona się najgorsze trudności, zwłaszcza jak się ma czas - zakładam budowę za jakieś 5-6 lat, to do tego czasu mogłabym nawet zrobić kurs rolnika... hehe.
A polskie prawo jest dziurawe i każdy znajdzie coś dla siebie ;-)
04.12.2013 16:26
Wpisy użytkownika Cytuj"
szyszka Offline
Początkujący
**

Szkoda, że nikt więcej się nie zdecydował, będę szukać dalej...
Jak znajdę ciekawą ofertę to tu wstawię.
Bo naprawdę warto kupić dużą powierzchnię wspólnie (przekraczającą średnią powierzchnię gospodarstwa rolnego w danej gminie), daje to większe możliwości wybudowania się i jest dużo taniej niż kupno działki siedliskowej.
Ciekawe czy ktoś kupi tą działkę w Łące Prudnickiej, zadzwonię do ANR po przetargu.
15.12.2013 21:53
Wpisy użytkownika Cytuj"
Damik Offline
Użytkownik

Liczba postów: 71
Hmm, ciekawe dlaczego ta działka jest "wolna"? To tereny intensywnie użytkowane rolniczo i każda wolna połać ziemi jest "wyszarpywana" za ogromne pieniądze.
Też jestem ciekawy czy działka "poszła"?
Pozdrawiam:-)
16.12.2013 02:46
Wpisy użytkownika Cytuj"
rafikius Offline
Użytkownik

(15.12.2013 21:53)szyszka napisał(a):  Szkoda, że nikt więcej się nie zdecydował, będę szukać dalej...
Jak znajdę ciekawą ofertę to tu wstawię.

Wiesz, uważam że taka decyzja to nie jest do podjęcia ot tak "z łapanki".
Kupno ziemi z nieznajomymi, z którymi nie wiadomo czy "klikasz" to .. spore ryzyko.

Myślę że słuszny tryb to poznać się dobrze i dopiero wtedy podjąć taką decyzję.

Jestem strasznie ciekawy czemu ta ziemia "nie poszła".
Toż  okolica rolnicza.
19.12.2013 12:49
Wpisy użytkownika Cytuj"
szyszka Offline
Początkujący
**

Teraz już działka "poszła", dzwoniłam do ANR i w tym przetargu z 17 grudnia została sprzedana, ale nie chcieli zdradzić za ile ;-)
Oczywiście, że lepiej byłoby się wcześniej poznać, to była wyjątkowa sytuacja - konkretna i bliska data przetargu. Dobrze, że powstał taki temat, parę osób się wyłoniło i jest to dobra podstawa, żeby działać, spotkać się i poznać. A jak wszystko "zaklika" ;-) szukać dalej razem.
Może spotkamy się w Gliwicach po Nowym Roku?
19.12.2013 17:47
Wpisy użytkownika Cytuj"
rafikius Offline
Użytkownik

Ugh! Ciekawe za ile poszła ta ziemia i jak bardzo ustawiony był ten przetarg :)
Co do spotkani,a to zawsze chętnie.
Ja się od jakiegoś czasu próbuję wprosić do kolegi Damika, ale coś nam nie idzie komunikacja :-)
20.12.2013 12:54
Wpisy użytkownika Cytuj"
NequePorro Offline
Początkujący
**

I ja chętnie się dołączę :)
20.12.2013 20:26
Wpisy użytkownika Cytuj"
Damik Offline
Użytkownik

:-)) No właśnie coś tu są kłopoty w komunikacji. Odp. wysłałem wcześniej, ale czytam, że nie doszła:-( Dziś wysłałem drugą, choć nie tak obszerną, ale mam nadzieję, że dopiszę ew. resztę w wolnym czasie, albo ...dopowiem:-)))

Dziwię się, że w takim miejscu był taki kawał ziemi o jakiej pisze Szyszka. Tam są b.dobre ziemie, wysokie ceny i jest okropny głód ziemi. Mogę tylko przypuszczać, że jak trafił się jakiś "głodny" (rolnik konwencjonalny, ogarnięty chęcią posiadania ogromnych obszarów) to cena mogła skoczyć do nawet 70 tys. za ha! Tak o takich cenach ostatnio słyszałem! To wariactwo, ale do tego doszliśmy!:-(

Widzę tu wielu fajnych, mądrych ludzi pragnących mieć swój kawałek ziemi, swoje własne "miejsce" na tej planecie. Super, choć wyobrażam sobie, jakie to może być trudne, ze względów finansowych - niestety ceny ziemi poszybowały w górę za sprawą uniototalitaryzmu i ma być jeszcze gorzej, bo ponoć za 2-3 lata zdrajcy dali możliwość zakupu naszej ziemi inostrancom!:-(( Wtedy to już raczej nikt nie kupi ziemi. No chyba, że ktoś b. bogaty:-)
   Powoli jedyną szansą staje się kupowanie starych, upadłych gospodarstw, zanim ktoś chytry je wykupi. Czasem są starsi ludzie, bez dzieci, albo te wyjechały i nie wrócą i chcą swoje dobra sprzedać np. za opiekę. Wtedy jest szansa na przejęcie tego.
Od paru lat realizuję taką wymyśloną przeze mnie ideę "survivalu cywilizacyjnego". To nic innego, jak próba połączenia tego co jest, czyli czasem posiadłości, ziemi wśród innych pól i domów, takich "zwykłych". Niestety czasem nie da się, albo nie ma serca zostawiać wszystkiego i szukać, zakładać czegoś nowego. Trzeba się dostosować, dopasować do tego co jest wokół, ale u siebie wprowadzać te wszystkie piękne idee. Trzeba szczerze przyznać, że obecnie nie da się tak do końca wprowadzić zasady samowystarczalności. Jakieś nici i tak będą nas wiązać z tą chorą cywilizacją, ale oby korzystać z jej "dobrodziejstw" jak najmniej, sensownie ją wykorzystać. Pozdrawiam wszystkich tu piszących i życzę powodzenia i mądrości w szukaniu swego miejsca na ziemi:-)
A, powiem, że jedno takie miejsce już mamy - to ten portal, to forum!:-)) To też część survivalu cywilizacyjnego:-))
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.12.2013 23:59 przez Damik.)
20.12.2013 23:41
Wpisy użytkownika Cytuj"
szyszka Offline
Początkujący
**

Nequeporro jak najbardziej, im więcej osób tym lepiej. Propozycja otwarta dla wszystkich chętnych. To może spotkamy się wszyscy w Kujawach, taka piękna okolica ;-) i ekologiczne produkty można by kupić...

Z tego co pisze Damik, nie wygląda to ciekawie, i czasu na zakup ziemi w normalnej cenie też nie zostało za wiele, u mnie w powiecie są już właśnie takie wygórowane ceny ok. 50 000 za ha. Najlepiej chyba szukać w takich nierolniczych terenach, gdzie ziemie są słabe. Albo właśnie przetargi ANR, chociaż tu trzeba mieć dużo szczęścia, albo znajomego rolnika w danej gminie, który może brać udział w przetargach ograniczonych (dla rolników). Tam zazwyczaj jest mniejsza konkurencja, np. ten kawałek ziemi, o którym pisałam nie sprzedał się w przetargu ograniczonym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.12.2013 22:25 przez szyszka.)
21.12.2013 22:24
Wpisy użytkownika Cytuj"
rafikius Offline
Użytkownik

(21.12.2013 22:24)szyszka napisał(a):  ...... To może spotkamy się wszyscy w Kujawach, taka piękna okolica ;-) i ekologiczne produkty można by kupić...
szyszka! czytasz w myślach.
Właśnie zaproponowałem Damikowi dokładnie to samo co ty, przez PW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.12.2013 02:21 przez rafikius.)
22.12.2013 02:20
Wpisy użytkownika Cytuj"
Damik Offline
Użytkownik

:-))))
Czy wiecie, że prowadzicie dyskusję na moim privie?:-))))) Nie wiem, jak to działa, ale Wasze wpisy są w mojej skrzynce:-))))
Szyszko, a skąd wiesz, że tu fajne okolice?:-))
Znam z kolei Twoje str. dość dobrze, bo tam mieszkałem przez 5 lat w Sławięcicach:-) No tak Blachownia i Azoty, ale to mój zawód i pasja:-)

Hmm, fajnie z tym spotkaniem u mnie, choć to pewnie trochę zależy od pogody.
Jakoś za wielu rzeczy to kupić u mnie nie można w tej chwili, no może mąki razowe, groch, ale mam nadzieję w nowym roku rozpocząć prod. kaszy gryczanej i jaglanej i owsa na płatki. A no i jakieś ziemniaczki jeszcze są. Nie mam czasu niestety piec chlebka (kiedyś piekłem dużo na zakwasie), ale trochę dlatego, że oprócz braku czasu, mamy jeszcze dostęp do całkiem znośnego chleba z małej prywatnej piekarni i w GS-ie jest jeszcze też "niezepsuty":-)
:-))) Góry? No mam widok z okna na zachód Góry Opawskie (ok.25-30 km.), a na wschód Góra Św. Anny ok. 25 km. Generalnie, jakby nie Wawa to Kujawy byłyby stolicą Polski! :-)))))
23.12.2013 03:07
Wpisy użytkownika Cytuj"
szyszka Offline
Początkujący
**

Wiemy, wiemy, do Ciebie też były adresowane te wiadomości prywatne, więc i ja napisałam do tych samych adresatów, a co - poczytaj sobie...hehe...
Twoje okolice z kolei znam, bo moja babcia mieszkała na Jelenim Dworze, a później w  Smolarni - jako dziecko buszowałam po tamtejszych lasach z kuzynami. Często też do Mosznej jeżdżę na zawody konne.
A może masz jeszcze wełnę?
23.12.2013 10:58
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jacek Offline
moderator

(23.12.2013 03:07)Damik napisał(a):  ....Hmm, fajnie z tym spotkaniem u mnie, choć to pewnie trochę zależy od pogody.....

Dajcie znać jaki termin to może i mnie będzie dane się z Wami zobaczyć, powiem Wam na żywo tyle ile wiem z naszych doświadczeń formalno-prawnych. Będę przed nowym rokiem przejazdem przez Opolszczyznę, jadę w stronę Barda i będę tam na Sylwestra. Przy okazji... jeśli ktoś jeszcze nie ma sylwestrowych planów to zapraszam do Barda ( http://ekoosada.pl/ekowioska/ekologiczne...18#pid1318 )

ekoosada.pl
25.12.2013 04:28
Wpisy użytkownika Cytuj"
szyszka Offline
Początkujący
**

Jacku jak najbardziej damy znać, chociaż to spotkanie raczej będzie po świętach i Nowym Roku...
Także udanej zabawy życzę, dyskusji i tańców do białego rana i szczęśliwego Nowego Roku wszystkim.
27.12.2013 21:43
Wpisy użytkownika Cytuj"
Damik Offline
Użytkownik

Witam:-)
Hmm, tak dotarło do mnie dziś, że może pasuje Wam teraz jakoś? W sumie pogoda, jest , każdy widzi jaka:-)
I też zależy czego oczekujecie, bo pogadać można, ale raczej na polach nic nie ma żeby oglądać:-)
To może napiszcie kiedy Wam pasuje i na to powyżej:-)
28.12.2013 01:08
Wpisy użytkownika Cytuj"