ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ

Miód
Autor Wiadomość
aeeon Offline
Użytkownik

Liczba postów: 142
Miód
Ciekaw jestem czy w ramach samowystarczalności ktoś zajmuje się produkcją własnego miodu?
Btw, czytam właśnie taki art: http://truththeory.com/2012/07/30/shock-...n-updated/

[ktoś na dole napisał w komentarzu, że jedzenie miodów z własnego regionu zapobiega alergii]

Przyznam, że będąc w jakimś sklepie np. Kaufland nie ma żadnego miodu który nadawałby się do kupna. Na większości pisze "wyprodukowano z mieszanki miodów z eu i spoza eu".

Kupujecie miody od lokalnych pszczelarzy? Co myślicie na ten temat?

Właśnie po napisaniu tego posta poszedłem sobie po miód i zajadam miód mniszkowy z lokalnej pasieki :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.05.2014 17:23 przez aeeon.)
08.05.2014 17:04
Wpisy użytkownika Cytuj"
ecological Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 42
RE: Miód
Tak,mniszkowy jest super. Bardzo go lubię. Mam podobne zdanie na temat miodu i alergii. Ale miód powinien być wyłącznie czysty, naturalny, kupuję jedynie nasze, najlepiej bezpośrednio od pszczelarzy. Smaczny jest jeszcze np.wrzosowy. Ale mniszkowy pobija wszystkie pod względem zapachu Oczko
Jeżeli już w markecie, to niech to przynajmniej będzie miód polski, czasem bywają (np. Real ma, jest spory widoczny napis: miód polski)
@aeeon, smacznego Oczko
08.05.2014 19:21
Wpisy użytkownika Cytuj"
aeeon Offline
Użytkownik

Ja kupiłem ten miód mniszkowy na festiwalu etnograficznym od regionalnego pszczelarza, jakość pierwsza klasa, tyle, że akurat się już skończył :p tak to mieliśmy miód leśny (spadziowy) od znajomego pszczelarza i był bardzo tani, z tym, że powiedziałbym, że był dość wodnisty i się w ogóle nie zcukrzał, nawet po długim czasie. Nie znam się aż na tyle, ale wydaje mi się to dziwne, dla mnie nie miał ten miód tak jakby okeślonej mocy.
W sklepach widzę czasem tylko jednego producenta dobrego (Sądecki Bartnik), ale mają chyba miody głównie w małych opakowaniach, więc drogo wychodzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.05.2014 19:48 przez aeeon.)
08.05.2014 19:47
Wpisy użytkownika Cytuj"
Ruda Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Ja kupuje miód od znajomej która ma pasiekę z certyfikatem Polskiego Związku Pszczelarskiego, wiem że jeśli u niej kupię miód lipowy to na pewno jest lipowy, itd. a nie jak w sklepach, tak na prawdę nie masz pewności co do jakości miodu. 
29.09.2014 14:27
Wpisy użytkownika Cytuj"
Aani Offline
Użytkownik

Liczba postów: 104
Witam,

Pszczelarstwem zajmuję się już lat ponad 25. 
Dłuższym okresem tylko samowystarczalnie, poniżej 10ciu rodzin.

Niestety ponieważ byłem bardzo niewrażliwy na ukąszenia, pracowałem niezabezpieczony i byłem często-gęsto wielokąsany. Skończyło się na powoli wzmagającej się alergiji! Nie dała się ona opanować zminimalizowaniem ukąszeń (używaniem szczelnej odzierzy ochronnej). Ponieważ mam pasiekę blisko domu i wiele kwiatów i kwitnących ziół w ogrodach, byłem kąszony nie przy pracy pasiecznej, lecz przy pracy w ogrodzie. Efektem końcowym były szoki anafilaktyczne, przy których miałem 5 minut czasu na zażycie kortyzonu, antyhistaminy, eventualne wstrzynięcie adrenaliny i telefon po pogotowie! Jakie wspaniałe może być życie w Niemczech, gdzie pogotowie dojeżdrza na moje zadupie w 5-10 minut!!!! Te przeżycia bliskozgonne były bardzo ważne w mym życiu, lecz pod kreską, na dłuższą metę niezbyt praktyczne. Pozbyłem się więc pszczół i poddałem się desensybilizacji. Po 3 latach miesięcznego wstrzykiwania jadu pszczelego pod skórę, alergija znikła bez śladu!

W tymże czasie miałem młodego volontariusza, który chciał zostac dłużej i nauczyć się pszczelarstwa. Postawiliśmy więc ul na wabia i któregoś pięknego, majowego dnia, gdy pracowaliśmy w ogrodzie, wielki, rozigrany w powietrzu rój szumnie okrążył nas kilka razy, by wroić się do przygotowanego mu ula. Od razu wiedziałem, iż jest to rój potężny i pszczoły niezwykłe! Skutkiem tego przez pięć lat z tego jednego roju mam rodzin 30 (+5 rodzin sprzedałem), masę cudownego miodu (w tym roku pół tony), który trudno sprzedać, albowiem starych klientów potraciłem, a nowych trudno znaleźć (skup płaci ok. 3 € za kilogram, niech się wypchają)... Robię więc miody pitne, które leżakują w czeluściach mych piwnic...

Jak na załączonym zdjęciu widać, mam ule wielokorpusowe, steropianowe (kilka drwenianych też) i pracuję na starym, łatanym sprzęcie. Ostatniej zimy zbudowałem kilka dobrych uli, lecz to bardzo pracochłonne...

Chętnie odpowiem na pytania dotyczące pszczelarstwa, lecz ostrzegam, iż jest to temat oczeń obszerny!

Zapraszam także na volontariańskie praktyki pszczelarkie - najlpszy czas na takowe jest maj - czerwiec (jak sama nazwa tegoż miesiąca mówi).

Ani
01.10.2014 08:19
Wpisy użytkownika Cytuj"
Lampart Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 28
Dziadek miał pszczółki oraz jego synowie ja nie odczuwałem potrzeby posiadania tak dużej ilości słodkości. Dzisiaj biorę miód od jednego z wiejskich gospodarzy,  a i czasami wuj coś podeśle. Podobno - jak twierdzi najczystszy miód to wielokwiatowy, ale ile w tym prawdy, pojęcia niem mam.   
01.10.2014 13:10
Wpisy użytkownika Cytuj"
aeeon Offline
Użytkownik

Aani - ja mogę kupić miód jak masz na zbycie, skąd jesteś? Jaką cenę proponujesz?
Mógłbym kupić ok. 6 słoi, myślę, że wystarczy do wiosny.

Cytat:Zapraszam także na volontariańskie praktyki pszczelarkie - najlpszy czas na takowe jest maj - czerwiec (jak sama nazwa tegoż miesiąca mówi).
Temat mnie interesuje, przypomnij na wiosnę :P
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.10.2014 16:12 przez aeeon.)
01.10.2014 15:57
Wpisy użytkownika Cytuj"
Aani Offline
Użytkownik

@Aeeon

Oj, przesyłka z Niemiec będzie kosztowała ok. 70 Zł. Absolutnie najniższa znośna cena hurtowo/solidarna to 28 Zł za kg. Suma za 6kg (dwa wiaderka) = 238 Zł. Kwota płatna przelewem na rachunek bankowy w Posce, albowiem przesyłka za pobraniem byłaby o wiele droższa.

Jeśli nie zapomnę, to na wiosnę przypomnę o terminie praktyki.

Ani
01.10.2014 23:06
Wpisy użytkownika Cytuj"
aeeon Offline
Użytkownik

Cytat: najniższa znośna cena hurtowo/solidarna to 28 Zł za kg
Ee tam, 28 zł to standard w PL, jaki tam hurt. :P

Zresztą i tak 70 zł za przesyłkę odpada.

Pozostaje ta praktyka. :)
01.10.2014 23:10
Wpisy użytkownika Cytuj"
Lampart Offline
Początkujący
**

Mogę Ci załatwić miód, przesyłka pewnie będzie tańsza, za słoik 28-30  zł ale w takim 900 ml jest zdecydowanie więcej niż 1kg myślę, że ok 14,kg
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.10.2014 23:44 przez Lampart.)
01.10.2014 23:41
Wpisy użytkownika Cytuj"
aeeon Offline
Użytkownik

Ktoś jeszcze ma ofertę? :P 

Z tego co patrzyłem to przesyłki przez pocztę o wadze do 10kg, kosztują od 18-22zł, zalezy od rozmiaru, nie wiem jak policzą.

@Lampart
Zastanowię się i dam znać na pw

Dzisiaj mi wpadł do głowy pomysł, żeby założyć pasiekę koło siebie, tylko musiałbym się nauczyć fachu. Pojawiła się możliwośc wydzierżawienia kawałka pola od sąsiada. W okolicy głównie łąki, mało drzew, szczególnie iglastych. W promieniu 0,5km las liściasty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.10.2014 23:57 przez aeeon.)
01.10.2014 23:56
Wpisy użytkownika Cytuj"
Lampart Offline
Początkujący
**

Spoko pogadam w rodzinie może wytarguje Ci lepsza cenę. a z jakiej części polski nadajesz może nie trzeba wysyłać ? :-)
02.10.2014 00:04
Wpisy użytkownika Cytuj"
aeeon Offline
Użytkownik

małopolska
02.10.2014 00:06
Wpisy użytkownika Cytuj"
Lampart Offline
Początkujący
**

No niestety na Kaszubach gdyby.... to bym wziął od gospodarza ma świetny miód wielokwiatowy ale od lipowego trudno odróżnić. Wujas mieszka na Dolnym Śląsku ma 80 lat nie handluje ale ma go sporo więc też tylko poczta - też ma miód bez ściemy. 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.10.2014 00:10 przez Lampart.)
02.10.2014 00:09
Wpisy użytkownika Cytuj"
aeeon Offline
Użytkownik

A nie masz spadzi może?

Co do wielkości opakowań to w zwykłym słoju jest 1,2 albo 1,1kg miodu, w takim wielkim to 1,4kg.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.10.2014 00:58 przez aeeon.)
02.10.2014 00:55
Wpisy użytkownika Cytuj"
Lampart Offline
Początkujący
**

przed chwila ważyłem napoczęty słój 0,9 brak ok jednej czwartej miodu to waga 1380 g sam słój to waga ok 360
Mogę się zapytać tu na Kaszubach mają dziwne np chabrowe. Ja lubię rzepakowy nigdy nie jest płynny i nigdy się nie twardnieje zawsze jest jak nutella smarowalny. nie spada z chleba :-)
02.10.2014 01:03
Wpisy użytkownika Cytuj"
aeeon Offline
Użytkownik

chyba liczy się na objętość jednak, słój 0,9l to zwykły słój. :P Własnie znalazłem ofertę za 25 zł u mnie w okolicy: http://www.pasiekanazalesiu.pl/index.php?a=11 :P
Nie wiem czy aktualna bo strona wygląda na ciut przestarzałą.
02.10.2014 01:06
Wpisy użytkownika Cytuj"
Lampart Offline
Początkujący
**

Najlepiej znaleźć coś koło siebie to i opłata za przesyłkę odpada.
02.10.2014 19:15
Wpisy użytkownika Cytuj"
aeeon Offline
Użytkownik

Właśnie byłem przypadkowo w jednym miejscu i przypomniałem sobie, że obok sprzedają miód (prywatnie w domu). Poszedłem i kupiłem słoik gryczanego i wielokwiatowego, kolejno 35 i 30 zł. Spadź była po 50 zł. Wielokwiatowy bardzo jasny, aż czuć smak łąki + leciutko taki kwaskowaty jak lipowy. Gryczanego się trochę najadłem, nie wiem czemu niektórym nie smakuje, wg. mnie podobnie smakuje jak spadziowy. Zrobiem właśnie ciastka z płatków owsianych i mąki owsianej własnie na tych miodach (bez cukru). Super sprawa.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.10.2014 19:40 przez aeeon.)
02.10.2014 19:38
Wpisy użytkownika Cytuj"
Aani Offline
Użytkownik

(01.10.2014 23:10)aeeon napisał(a):  
Cytat: najniższa znośna cena hurtowo/solidarna to 28 Zł za kg
Ee tam, 28 zł to standard w PL, jaki tam hurt. :P

Aeeonie!
Czemu ta opryskliwość!!!
W Niemczech, gdzie żyję i działam kosztuje kg miodu w detalu u pszczelarza 9€ = 38 zł.
Pytałeś o cenę, więc podałem.

Poddawanie delikatną aluzją uczciwości i prawdomówności rozmówcy pod wątpliwość => nie należy do pozytywnych technik porozumiewania się!!!!

Ani
03.10.2014 09:43
Wpisy użytkownika Cytuj"
aeeon Offline
Użytkownik

Aani
Po prostu mam taki styl pisania/rozmawiania.. Nie chciałem CIę urazić.. Wyraziłem tylko niezadowolenie co do hurtowej ceny, tylko tyle.. (krótko mówiąc to była taka moja forma targowania się z Tobą ;))
Wiem, że 28 zł to normalna cena detaliczna za miód wielokwiatowy, oczywiście w Polsce, więc do tego się odniosłem.
W Niemczech jest inaczej, także sprawa jasna..

Takżę przyznam, że trochę zaskoczony jestem reakcją, z drugiej strony dziękuję, bo pozwala mi to zastanowić się czy może rzeczywiście nie ma we mnie jakiejś negatywnosci w rozmowach w stosunku do kogoś. :)
Aczkolwiek przypominam sobie myśl przed napisaniem tamtego posta, że z nową osobą nie powinienem w ten sposób pisać jak z kimś z kim rozmawiam dłuższy czas i znam go trochę. Postanowiłem zaryzykować. :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.10.2014 10:58 przez aeeon.)
03.10.2014 10:37
Wpisy użytkownika Cytuj"
Aani Offline
Użytkownik

Aeeonie,
Wielkie dzięki za pozytywno-konstruktywne podejście do mej wypowiedzi!
Takie nieagresywne potraktowanie niearesywnego zagajenia problemu kommunikatywnego jest oczeń poprawne i stanowi jedyną drogę do świadomej profilaktyki antywojennej!
Czuję się wielce zaszycony mą rolą w tymże konstruktywno rozładowanym konflikcie i gratuluję także Tobie!

Gruß
Ani
05.10.2014 23:38
Wpisy użytkownika Cytuj"
aeeon Offline
Użytkownik

Super :-)
06.10.2014 11:59
Wpisy użytkownika Cytuj"
Derwisz Offline
Użytkownik

Liczba postów: 76
Miodek dobra rzecz. Ja osobiście preferuje spożywanie miodu jako syty,czyli łyżeczka dwie, na szklankę wody cieplej przegotowanej. Najkorzystniej jest syte którą pijemy wieczorem przygotować rano, poranną wieczorem.Tak przygotowany ma najwyższą strawność. Również jego energetyka jest najwyższa.
07.10.2015 22:28
Wpisy użytkownika Cytuj"
czyzyk Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
:D

a do mnie jakiś czas temu trafił ten filmik (o promieniowaniu m.in. miodów): https://www.youtube.com/watch?v=EciZD2vjojg
czy ktoś z Was się na tym zna i może potwierdzić lub obalić zawarte tam informacje

jeśli prawdą jest to, co słychać na filmie, to może wiecie gdzie w Polsce i od kogo można kupić miód rozmarynowy?
pozdrawiam :)
czyżyk
20.10.2015 02:48
Wpisy użytkownika Cytuj"
Derwisz Offline
Użytkownik

Skala w ogóle jest mi nie znana. Pierwsze słyszę o skali promieniowania aktywnego.Ja bym sprawdzał w skali Bovisa i kolory. Możesz próbować kupić miody u pszczelarzy wokół plantacji ziół w Polsce i za granicą.
21.10.2015 14:57
Wpisy użytkownika Cytuj"
Aani Offline
Użytkownik

(20.10.2015 02:48)czyzyk napisał(a):  czy ktoś z Was się na tym zna i może potwierdzić lub obalić zawarte tam informacje
Potwierdzić możesz sam używając wspomnianego przez tego pana wachadełka. Obalić nikt nie może, albowiem ezoteryczne badania i ich wyniki per definitionem nie są weryfikowalne. Opierają się one na wiarze, a nie na experymencie..
21.10.2015 19:47
Wpisy użytkownika Cytuj"
Derwisz Offline
Użytkownik

Radiestezja jest naukowa. Oczywiście jeżeli badania robią fachowcy,jedna z metod weryfikacji jest porównanie wyników jakie otrzymali różni radiesteci-warunkiem jest ze obaj odpowiadają na precyzyjnie zadane pytanie.EZOTERYKA i radiestezja to w dużej mierze także mądrość przodków o której współczesny człowiek zapomniał.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.10.2015 02:22 przez Derwisz.)
21.10.2015 21:20
Wpisy użytkownika Cytuj"
Aani Offline
Użytkownik

Witaj Derwiszu!

Absolutnie nie mam zamiaru wchodzić w dyskusyje religijno/światopoglądowe!
Jeśli wierzysz w cokolwiek, to proszę bardzo! Jeśli wiara takowa przyczynia się do twego szcześcia i daje ci pozytywne i konstruktywne podejście do życia, to życzę ci wszystkiego najlepszego z twą wiarą!

Lecz proszę, nie misjonuj i nie wciskaj mi kitu! 

Ogólna ilość "wiedzy ezoterycznej" napewno sięga dziś wielu sextyliardów bitów - niesamowite ilości książek, cdsów, dvdów, filmów... Nieprawdopodobne jest, by cała ta "wiedza" w swym ogromie była już przed wiekami mądrością przodków naszych, albowiem nie było wtedy nawet możliwości takiej ilości "wiedzy" wypracować, ni zachować. Tymbardziej w czasach dominacyji duchoterroru chrześcijańskiego!

Jeśli koniecznie chcesz spierać się pro&contra "wiedzy" ezoterycznej, to proszę o otwarcie odpowiedniego wątku, a nie zaśmiecanie tego miodowego.

Ani
22.10.2015 20:29
Wpisy użytkownika Cytuj"
Derwisz Offline
Użytkownik

Ezoteryka -ezoteryką mi bardziej chodziło raczej o radiestezje czyli miedzy innymi sprawdzanie ukochanego miodu wahadłem Zły
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.10.2015 00:03 przez Derwisz.)
23.10.2015 00:02
Wpisy użytkownika Cytuj"

Kontakt  współpraca  Wersja bez grafiki  RSS