ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ

Poszukiwani współosadnicy/współudziałowcy do eko wioski (Rumunia lub Hiszpania)
Autor Wiadomość
Desiderata80 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Poszukiwani współosadnicy/współudziałowcy do eko wioski (Rumunia lub Hiszpania)
Kochani,
Wraz z żoną (+2 letni syn) oraz parą znajomych (+dwie córki; 5 i 7lat) tworzymy konkretny projekt na ekowioskę/ekoosadę.
Ideą przewodnią jest oczywiście docelowa samowystarczalność. Wymyśliliśmy, że kupimy razem ziemię w Rumunii lub Hiszpanii ok.20ha, w górach, tak żeby każdy był właścicielem swojej działki, na której, z pomocą sąsiadów postawi strawbalowy dom. Reszta ziemi będzie należała do wspólnoty - spółdzielni lub fundacji - w zależności czy wylądujemy w Hiszpanii czy w Rumunii.
Ponieważ jesteśmy realistami i wiemy, że (przynajmniej na początku) będziemy potrzebowali pieniędzy na inwestycje np. ewentualne dokupowanie ziemi , postanowiliśmy, że jako wspólnota będziemy zarabiać na turystyce - w lecie konnej, w zimie narciarskiej.

Projekt jest w procesie tworzenia się. Chcielibyśmy​ na razie podzielić się nim z przynajmniej jeszcze dwiema rodzinami z dziećmi.

Nie mamy stawiamy kryteriów ideologicznych w doborze ewentualnych partnerów/sąsiadów. Jesteśmy super-tolerancyjni i tego samego oczekujemy od innych. Jeżeli przeszkadza Wam np. sporadyczna mięsożerność, ateizm, zdrowy rozsądek albo poczucie humoru á la Monty Python to lepiej zamieszjajcie w wiosce obok.

Posiadamy niemałą wiedzę, umiejętności i doświadczenie w dziedzinach ww gałęzi turystyki a także ogrodnictwa, ziołolecznictwa, opieki nad dziećmi i ich pozasystemowej edukacji, hodowli zwierząt domowych, eko-budownictwa, pieczenia chleba, konserwowania żywności, survivalu, języków obcych (angielski, francuski, hiszpański, rosyjski, rumuńskiego podstawy) i wielu innych.

Szukamy konkretnych ludzi z konkretnymi ideami i pieniędzmi (wstępny budżet - 15000 euro dla jednej rodziny) a także praktycznymi umiejętnościami.(np. eko-budownictwo, sadownictwo, pszczelarstwo, robienie na drutach, itp.)

Zapraszamy do korespondencji
10.06.2017 16:57
Wpisy użytkownika Cytuj"
smakiziemi Offline
Użytkownik

Liczba postów: 68
RE: Poszukiwani współosadnicy/współudziałowcy do eko wioski (Rumunia lub Hiszpania)
spoko nick - jakby ktoś nie widział http://www.desiderata.pl/
10.06.2017 19:50
Wpisy użytkownika Cytuj"
wszebad Offline
Użytkownik

Liczba postów: 89
RE: Poszukiwani współosadnicy/współudziałowcy do eko wioski (Rumunia lub Hiszpania)
czemu nie Polska ? Za 60 000 złotych i u nas mozna coś zrobić ...

HOWGH
15.06.2017 14:59
Wpisy użytkownika Cytuj"
Desiderata80 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Jest wiele przesłanek dla których szukamy miejsca w "nie-polskich" górach... Za 60000 PLN można zrobić "coś" wszędzie na świecie. Nasz wybór padł właśnie na te dwa kraje choć wygląda na to że jednak "bliżej"nam do Hiszpanii.
Pozdrawiamy
19.06.2017 09:46
Wpisy użytkownika Cytuj"
Sula Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Witajcie,
czy możecie podać jakieś przybliżone terminy realizacji/ zamieszkania? Kiedy potencjalnie można by się dołącząć? Czy wchodzi w grę tylko współinwestownanie i zamieszkanie, czy również spotkania warsztatowe, krótsze przyjazdy do pomocy?
Ja w przyszłości zdecydowanie chcę przenieść się do takiego siedliska. Nie wiem gdzie ani od kiedt na 100%. Wiem tylko że od września mam CAŁY CZAS WOLNY (i nie będe szukac pracy - uwalniam się z "systemu"po 10 latach odkąd skończyłam studia ;-) ) tak więc chcę dorabiać warsztatami (jaetsm pedagogiem  "anty-ststemowym" , śpiewam, tańczę, maluję, "yoguję", dodatowo zioła, medytacja, wędróka, żeglarstwo, umiłowanie świata roślin i zwierząt...) lub pracowac za wikt i opierunek. Zapraszam do kontaktu barbara.wroblewska@gmail.com. POZDRAWIAM
19.06.2017 16:42
Wpisy użytkownika Cytuj"
kuzynos Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 4
Jak rozwiajaja sie plany zalozenia wioski ? Czy zaczeliscie cos dzialac w tym kierunku ?
Sam mialem plan zalozyc takowa w Hiszpanii lub Portugalii - patrz moj post na ekoosadzie,ale chwilowo jestem w podrozy dookola swiata i pomysl zszedl na drugi plan.
Jesli bylyby jakies ciekawe pomysly,to jestem w stanie partycypowac a i z 15 tys euro ,wygrzebie z kieszeni jesli byla by taka koniecznosc. Jesli macie jakies nowe propozycje,czy cos zaczyna sie klarowac - piszcie prosze :
 f/book - Marek Hernik( Londyn) lub profil wyjazdowy - przygodo trwaj. 

Te sa dla mnie najprostrze do sprawdzenia po drodze.
pozdrawiam serdecznie
Marek
17.11.2017 00:17
Wpisy użytkownika Cytuj"
perma2018 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Hej Hiszpania ok Rumunia nie bardzo,15tys e nie problem na emigracji,studiujemy permakulture i ekoosadnictwo,jestemy ekofrikami ale urodzonymi w latach 70tych wiec ugruntowanymui życiowo  i światopogladowo.
Też wolimy partycypowac w kosztach części wspólnej,ale mieszkać na swojej części ziemi,zupełna przeciwnośc błękitnej laguny i hipisów z gór sierra nevady w espany.Daj znać desiderata80 czy coś z tego wyszło,bo mamy opcje w portugalii z zachodnimi ludzmi ale to inny mental.
07.03.2018 17:51
Wpisy użytkownika Cytuj"
Rayeste Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Pozdro z Francji. Odradzam Rumunie, na wsi to nadal klimat Borata...

Poza tym my chcemy tylko ze swiadomymi wege/wegan. Ale powodzenia i tak.
03.04.2018 19:44
Wpisy użytkownika Cytuj"
Qba Offline
Użytkownik

Liczba postów: 113
Ziemia, która będzie należała do wspólnoty, spółdzielni bądź fundacji jakie ma mieć przeznaczenie? Czy jest też do zamieszkania wg Waszego projektu?

Interesuję się tego typu rozwiązaniami prawnymi ze względu na potencjalną długofalowość danego projektu.

(Głównie chodzi o to, że nieruchomości / Ziemia należące do organizacji najczęściej nie podlegają dziedziczeniu i tym samym nie podlegają również przypadkowym zmianom decyzji o ich przeznaczeniu)

https://www.facebook.com/sztukajednosci/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.04.2019 18:57 przez Qba.)
04.04.2019 18:51
Wpisy użytkownika Cytuj"