04.06.2012, 10:59
http://dobraidea.pl/2011/07/czeremcha-z ... nus-padus/
Czeremcha Zwyczajna – Prunus padus
kiedyś, w jakimś starym kalendarzu ogrodniczym przeczytałem opracowanie na temat czeremchy. Dowiedziałem się że z owoców czeremchy produkowano mąkę i była ona w dawnej Polsce produktem strategicznym. Dodawano jej do ciasta chlebowego (jeśli dobrze pamiętam w ilości ok. 10%). Dodatek ten powodował że pieczywo nie pleśniało, długo zachowywało świeżość. Mniej trzeba było zjeść aby zaspokoić głód.
Zarzucano Królowi Janowi III Sobieskiemu że na wyprawę pod Wiedeń wojska polskie wzięły za mało mąki czeremchowej i dla tego żołnierze głodowali.
Czeremcha Zwyczajna – Prunus padus
kiedyś, w jakimś starym kalendarzu ogrodniczym przeczytałem opracowanie na temat czeremchy. Dowiedziałem się że z owoców czeremchy produkowano mąkę i była ona w dawnej Polsce produktem strategicznym. Dodawano jej do ciasta chlebowego (jeśli dobrze pamiętam w ilości ok. 10%). Dodatek ten powodował że pieczywo nie pleśniało, długo zachowywało świeżość. Mniej trzeba było zjeść aby zaspokoić głód.
Zarzucano Królowi Janowi III Sobieskiemu że na wyprawę pod Wiedeń wojska polskie wzięły za mało mąki czeremchowej i dla tego żołnierze głodowali.