06.06.2012, 11:39
Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) zwany u nas powszechnie jarzębiną czerwoną występuje w całej Polsce. Jest bardzo mało wymagający i rośnie na każdej glebie – także w górach, a nawet w warunkach polarnych. Jest bardzo odporny na mróz i zanieczyszczenia powietrza. Jego owoce mają na surowo smak gorzki i cierpki, którego jednak łatwo można się pozbyć przez moczenie jagód przez 24 godziny w lekko zaoctowanej wodzie i następnie w lekko zasolonej. Po tym zabiegu nadają się na przetwory: dżemy, galaretki i wina o pięknej, bursztynowej barwie, które jednak trudno się klarują. Owoce jarzębin zawierają dużo witaminy PP i C (do 100 mg %). Najważniejsze że zawierają sorbit, lekarstwo dla chorych na cukrzycę. Domieszka soku jarzębiny zaostrza smak innych dżemów. Zbiór owoców jest łatwy, gdyż ścinamy całe grona i razem z liśćmi układamy w koszu. Liście wysychają szybko wyścielając opakowanie i umożliwiając dostęp powietrza dzięki czemu jagody mogą się tak przechowywać nawet do pół roku zachowując swoją świeżość. Obfite u nas urodzaje jarzębiny nie są w ogóle wykorzystane. Przemysł winiarski nie wykorzystuje dotąd metody wyrobu wina z jarzębiny opracowanej przez mgr inż. Z. Wnękową i Wł. Czaplińskiego, a szkoda bo wiele tego cennego surowca marnuje się.
Jarzębina występująca w Polsce:
Jarzębina słodka – Sorbus aucuparia var. major.
Jarzębina morawska – Sorbus aucuparia var. moravica.
Jarzębina mączna – Sorbus aucuparia var. aria.
Jarzębina niewierzyńska – Sorbus aucuparia var. edulis.
Jarzębina szwedzka – Sorbus intermedia.
Jarząb domowy – Sorbus domestica.
Tekst pochodzi z „ Informatora ogrodniczego 1984r”
Jarzębina występująca w Polsce:
Jarzębina słodka – Sorbus aucuparia var. major.
Jarzębina morawska – Sorbus aucuparia var. moravica.
Jarzębina mączna – Sorbus aucuparia var. aria.
Jarzębina niewierzyńska – Sorbus aucuparia var. edulis.
Jarzębina szwedzka – Sorbus intermedia.
Jarząb domowy – Sorbus domestica.
Tekst pochodzi z „ Informatora ogrodniczego 1984r”