![]() |
POWSTAJE NOWA EKO-OSADA - Wersja do druku +- Forum Ekoosada (https://ekoosada.pl/ekowioska) +-- Dział: POSZUKIWANIA LUDZI I MIEJSCA (/forumdisplay.php?fid=14) +--- Dział: SZUKAM-OFERUJĘ SĄSIEDZTWO, TOWARZYSTWO, WSPÓŁPRACĘ (/forumdisplay.php?fid=52) +--- Wątek: POWSTAJE NOWA EKO-OSADA (/showthread.php?tid=595) |
POWSTAJE NOWA EKO-OSADA - Brzoza - 07.11.2015 22:53 Na skraju wsi Brzozówka w powiecie rawskim, woj. łódzkim, znaleźliśmy dobre miejsce do życia. Teren trzeba było uporządkować geodezyjnie, przeciąć zarośla, Potem przyszedł czas na skonkretyzowanie naszych marzeń o eko-osadzie: Naszą ideą jest mała społeczność rozwijająca się wokół "Placu Wspólnoty", który będzie otwarty, tak jak przestrzeń publiczna. Możesz to zobaczyć na wizji architektonicznej. Projekty pierwszych trzech budynków wokół tego placu są gotowe. Autorem jest mgr inż. architekt Jacek Gałąska. Właśnie teraz zaczyna tworzyć się wspólnota mieszkańców eko-osady. Zapraszamy ludzi o dobrych wibracjach, lubiących i mogących żyć blisko natury a zrazem niezbyt daleko od miasta! Mamy nadzieję, że do osady zzawitają ludzie podobnie jak my, znużeni codziennym zgiełkiem globalnej cywilizacji. Postaramy się, aby w tej wiosce żyło się spokojniej, zdrowiej, z zaprzyjaźnionymi sąsiadami za płotem. Ważnym jest utworzenie na tym terenie wspólnoty. Od Ciebie zależeć będzie czy staniesz się aktywną/aktywnym twórczo w sprawach tej małej społeczności. Może przystąpisz do działań naszej Fundacji, a może raz na jakiś czas przyjdziesz na spotkanie aby pogadać o sprawach osady. Naszą ideą jest taka zabudowa osady, w której powstaną prywatne i wspólnotowe domy z materiałów naturalnych, których ściany możesz wznieść samodzielnie z pomocą rodziny i przyjaciół. Eko-osada dobrze nadaje się do wykonywania pracy twórczej i zdalnej a także jest świetnym miejscem dla działań twórczych, artystycznych,rzemieślniczych oaz dla wynalazców. Fundacja Eko-Osada Brzozówka otrzymała 0,86 ha gruntu ( działki 185/13 i 185/16 ), po to, aby powstało na nich centrum osady. Będzie ono dostępne dla wszystkich z zewnątrz, gdyż chcemy aby tam owocowały pomysły na dobre życie na wsi. Chcemy się tym dzielić z lokalną społecznością oraz każdym zainteresowanym. Plac Wspólny i Modrzewiowy Zagajnik z amfiteatrem i placem zabaw będą miejscem relaksu i spotkań dla mieszkańców, poza ich prywatnymi posesjami. Zapraszamy do Brzozówki! Jak Ci się spodoba i zaakceptujesz nasze zasady, to możesz tu budować swój dom i zamieszkać. Małgorzata Łęcka, tel: 506807863 Paweł Fijałkowski, tel: 506980648 RE: POWSTAJE NOWA EKO-OSADA - Derwisz - 12.11.2015 17:31 Pięknie pomyślane mam nadzieje mam nadzieje ze wyjdzie - czego życzę serdecznie. ![]() RE: POWSTAJE NOWA EKO-OSADA - freederix - 02.12.2015 09:43 Jakim terenem dysponujecie? Czy będzie to wioska nastawiona na samowystarczalność ( w pewnym zakresie) czy raczej wiejskie osiedle dla ludzi pracujących w pobliskim mieście? Czy zamieszkujące wioskę osoby będą miały własny kawałek ziemi z domem czy raczej planujecie jedną wspólną część opartą na zasadzie cohousingu? RE: POWSTAJE NOWA EKO-OSADA - toPestka - 29.04.2016 03:05 Dwa lata temu energicznie planowałam rekonwalescencję terenu rolniczego, należącego do mojego wujka, leżącego 35 km od osady, którą tworzycie. Sprawa jest zawiła z racji zadłużenia gruntu, niechęci wujka do zmiany czegokolwiek, moich mizernych funduszy i nie-pełnej wiary w siebie, by poprowadzić projekt zbiórki funduszy i odbudowy, a raczej przebudowy jako siedliska dla ludzi. Po tym czasie pracowałam rok na eko-wiosce poza krajem, a teraz, po spotkaniu Partnera chcemy dalej nabierać doświadczenia, pracując woluntarystycznie w podobnych miejscach. Być może znajdę w sobie wenę i siłę, i tym samym dopisuję się pod tematem, gdybym wróciła do tematu wioski "wujkowej" - bylibyśmy w sąsiedztwie. Pogdybane, ale lepiej wiedzieć, że jest ktoś za miedzą, niż kiedykolwiek później szukać sąsiadów na nowo. Nie wiem też, czy do projektu kiedykolwiek wrócę, ale zawsze łatwiej będzie mi to zrobić, gdyby tak było. Trzymam kciuki za rozwój, a gdybyście poszukiwali wolontariuszy, z Partnerem chętnie odwiedzimy i pomożemy! Uściski! WARSZATATY W EKO-OSADZIE - Brzoza - 06.05.2016 15:01 Witajcie! 11 maja ruszają prace budowlane (drewno, kamień, glina i in. mat. naturalne) Na początek bedziemy składać szklarnie w formie kopuły oraz eko-sanitariat. Jakbyście chcieli pomóc nam przez jeden dzień albo dwa, to poosze o kontakt. Brzozówka 24a, pow. rawski Paweł, tel 506980648 RE: POWSTAJE NOWA EKO-OSADA - toPestka - 08.05.2016 17:55 Ahoj, Czy potrzebujecie wolontariuszy tylko na dwa dni czy na dłużej? Czy możemy liczyć na żywność i nocleg w zamian za pracę? Dopytuję, ponieważ potrzebujemy mniej-więcej zaplanować sobie przejazdy między umawianymi miejscami. Pozdrawiam wolunt. - Brzoza - 09.05.2016 15:28 Cześć! Z przyjemnością Was ugościmy na kwaterze u kolegi w sąsiedniej wsi i poczęstujemy śnadaniem i ciepłą obiadokolacją i jakieś owoce, herbata itp. Na razie pracy będzie na 2-3 dni, najwięcej związanej z drewnem sosnowym. Przy okazji dowiecie się dużo o permakulturze. Dzwońcie: 514664597 Paweł |