ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ

Szukam ludzi z Górnego Śląska - spotkania/wyjazdy na warsztaty/dzielnie się wiedzą
Autor Wiadomość
kasial84 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Szukam ludzi z Górnego Śląska - spotkania/wyjazdy na warsztaty/dzielnie się wiedzą
Dzień dobry

Czy znajdę tutaj osoby z Górnego Śląska (Katowice/okolice), które interesują się tematyką związaną z życiem na wsi/w naturze, tj. ekoosadnictwo, permakultura, naturalne budownictwo, itp. pokrewne. Może istnieją już jakieś grupy/koła/kluby, na których można nabywać/wymieniać się wspólnie wiedzą oraz uczestniczyć razem w różnego rodzaju warsztatach wyjazdowych w różnych miejscach (interesują mnie Farma Martynika, Kalpapada, Ekoosada Brzozówka, Dolina Mgieł, Podlodówek, itp.). 
Odezwijcie się, piszcie. Mój e-mail: kasinka_l1984@wp.pl Uśmiech
21.09.2019 20:03
Wpisy użytkownika Cytuj"
kasial84 Offline
Początkujący
**

RE: Szukam ludzi z Górnego Śląska
Rozwijając wątek ... chciałabym nawiązać kontakty z osobami z moich okolic, które podobnie jak ja planują przeprowadzkę na wieś i chcą tam żyć permakulturowo (najbardziej interesuje mnie ogrodnictwo), naturalnie budować, tworzyć eko/bio z poszanowaniem natury, itd, itp. Interesuje mnie też tematyka zielarstwa i ziołolecznictwa i chętnie wzięłabym udział w jakichś zajęciach praktyczno-terenowych z rozpoznawania roślin dziko rosnących i ich wykorzystania zdrowotnego. Zależy mi na praktycznym nabywaniu wiedzy z udziałem, bo takiej z książek nie zdobędę. Stąd pomysł żeby poszukać ludzi, którzy chcą tego samego albo już dysponują takową wiedzą i mogą się nią podzielić z innymi podczas jakichś spotkań, których na Śląsku chyba nie ma wcale. Jeśli już są jakieś objazdówki warsztatowe  z w/w tematów to zwykle gdzieś tam w Polsce ... Chętnie bym pojechała na warsztaty w miejsca, które wymieniłam ale ceny udziału/noclegu, czas i koszty samego transportu przekraczają moje możliwości... Myślę że przy większej ilości chętnych można by wszystko obniżyć/podzielić, itd., itp. 
26.09.2019 18:55
Wpisy użytkownika Cytuj"
jacekw Offline
Użytkownik

Liczba postów: 51
RE: Szukam ludzi z Górnego Śląska
Zobacz tu: 

https://permakultura.edu.pl/mapa-permakultury-w-polsce/
26.09.2019 19:06
Wpisy użytkownika Cytuj"
Qba Offline
Użytkownik

Liczba postów: 113
Stodoła Wymyslacz
Hej
Jesteśmy w Lublińcu
Prowadzimy całoroczne (z wyłączeniem zimnych miesięcy) warsztaty budownictwa ze słomy i gliny, jak również innych tematów. Piece - odlewy z materiałów ogniotrwałych, zastosowanie perlitu, itp.

Mamy budynek gospodarczy, murowaną stodołę, którą zmieniamy na wspólny dom.

https://www.facebook.com/sztukajednosci/
27.09.2019 09:17
Wpisy użytkownika Cytuj"
kasial84 Offline
Początkujący
**

RE: Szukam ludzi z Górnego Śląska -
Qba super ! To niedaleko ode mnie i jeszcze bliżej od miejsca, w którym mam zamiar nabyć ziemię. Napewno do Was wpadnę jeśli nie w tym to w następnym roku :) 
28.09.2019 20:13
Wpisy użytkownika Cytuj"
Mateusz Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
RE: Szukam ludzi z Górnego Śląska - spotkani
Witaj,
kontakty i wymiana wiedzy zawsze w cenie. Poniżej trochę informacji o nas.
Mamy prawie trójkę dzieci i zaczęliśmy szukać własnego kąta wśród podobnie myślących sąsiadów. Próbujemy wyrwać się z mieszkania w bloku i żyć w zgodzie z naturą.
Jesteśmy z Katowic. Początkowo chcieliśmy wybudować się na naszej 11-arowej działce na "wsi" niedaleko Katowic, ale dochodzimy teraz do wniosku, że nasze marzenia są trochę inne. Chcemy prowadzić gospodarstwo i ogród permakulturowy i dążyć do samowystarczalności żywieniowej. Do tego przydałaby się większa działka. Chcemy większej przestrzeni wokół działki a nie gęstych zabudowań, więcej przyrody, żeby dzieci miały przestrzeń do życia i zdrowego rozwoju. Chcielibyśmy, mieć kontakt ze świadomymi rodzinami i pomagać sobie wzajemnie (nawet budować wspólnie domy, wymieniać się dobrami, itp.). Chcielibyśmy, żeby dzieci dorastały w zdrowym społeczeństwie (mam na myśli zdrowym moralnie).
Interesujemy się budownictwem naturalnym i planujemy budować własnymi siłami naturalny dom.
Dobrze byłoby mieszkać do 100 km od Katowic ale nie jest to takie ważne. Jak znajdziemy coś co nas urzeknie to może być nawet 1000 km, ważne, żeby było zdrowo. Niestety mamy duże parcie jeśli chodzi o czas. Nie wytrzymujemy już w bloku, ani my, ani dzieci. Pociąg do natury jest bardzo silny.
Preferowalibyśmy góry, może podkarpackie. Zależy mi na tym, żeby dzieci mogły jeździć na sankach zimą...
Pozdrawiam
30.01.2020 10:25
Wpisy użytkownika Cytuj"
Qba Offline
Użytkownik

Stodoła Wymyslacz
Witajcie sąsiedzi
Jestem na miejscu do 16 lutego. Jeśli ktoś chce wpaść w odwiedziny to zapraszam. Mamy też gotowy budynek słomo gliniany z duuużym piecem Uśmiech
W tej chwili nie ma jakichś specjalnych prac, ponieważ jest zimno. Można obejrzeć to co już jest, pogadać o planach. Buduję wannę do łazienki - ma być pokryta mikro cementem.
piszcie na maila : unite@wp.pl
Kuba

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30.01.2020 10:53 przez Qba.)
30.01.2020 10:52
Wpisy użytkownika Cytuj"
kasial84 Offline
Początkujący
**

RE: Szukam ludzi z Górnego Śląska...
Hej hej
Cieszę się bardzo że ten wątek jeszcze nie umarł ;) :)
Qba a ile macie tam działki ? jest też w planach ogródek/uprawy ??
Napewno wpadnę do Was ku wiośnie ;)
Mateusz super że ciągnie Was do natury, jest Was piątka więc się uda napewno bo w grupie siła ;) Na facebooku działa specjalna grupa dla takich jak Wy, nazywa się chyba ED Osada. Polecam :)
31.01.2020 20:18
Wpisy użytkownika Cytuj"
Mateusz Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
RE: Szukam ludzi z Górnego Śląska - spo
Kasial84, dzięki, właśnie wysłałem prośbę o dołączenie do grupy.
Qba, napisałem na maila. Zacząłem dosyć intensywnie szukać ziemi i jestem ciekaw czy ktoś jeszcze byłby zainteresowany.
31.01.2020 22:01
Wpisy użytkownika Cytuj"
Tash Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
a macie pomysł jak kupić działkę rolną powyżej 1h nie będąc rolnikiem? 

Też rozglądam się za ziemią, ale wszystko co w pięknych miejscach i nadające się na fajną eko osadę, to przynajmniej 5h... 
31.01.2020 23:08
Wpisy użytkownika Cytuj"
Qba Offline
Użytkownik

Szukam ludzi z Górnego Śląska
Znam miejsce gdzie ziemia pod takie osiedlanie się jest ZA DARMO. Jedyny warunek: pozostaje własnością Fundacji dla Ziemi i Ludzi. Znajduje się niedaleko Gołdapi. Nie ma tam żadnej infrastruktury, więc sam start będzie trudny, lub wymagający wkładu finansowego na samym początku. Fundacja gwarantuje dożywotnie użytkowanie tego terenu, jak również użytkowanie go przez następne pokolenia.

My w Lublińcu tworzymy miejsce bardziej nastawione na organizowanie warsztatów i działalność związaną z tworzeniem kolejnych ekoosad. Jest ono wspólne i należy do Stowarzyszenia Arte Unite.
U nas nie ma przestrzeni na uprawy. Przewidujemy mały ogródek i szklarnie nad pracownią na "tarasie".

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.02.2020 00:31 przez Qba.)
01.02.2020 00:29
Wpisy użytkownika Cytuj"
Tash Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Gołdapia w warminsko mazurskim? jeśli to ta, to dwa kroki od Kaliningradu, nie wiem czy fundacja nas obroni :P 

Trochę słaby teren najzimniejszy rejon Polski, skrócony okres wegetatywny. Ale do przemyślenia/
Znalazłem stronę fundacji ale nie mogę się doszukać informacji o tym terenie.  
01.02.2020 18:18
Wpisy użytkownika Cytuj"
kasial84 Offline
Początkujący
**

RE: Szukam ludzi z Górnego Śląska -
U mnie akurat nie będzie problemu z nabyciem więcej jak 1 ha ziemi bo skończyłam studia nadające mi uprawnienia rolnicze :) Bardziej zastanawia mnie jak/skąd pozyskać finanse na ten cel ?? Macie jakieś pomysły ?? 
02.02.2020 20:17
Wpisy użytkownika Cytuj"
jacekw Offline
Użytkownik

Liczba postów: 51
pomysł
Mam pewien pomysł. A gdyby tak... zarobić? :)                                                                                                                                                                                                                                                                        
03.02.2020 22:33
Wpisy użytkownika Cytuj"
kasial84 Offline
Początkujący
**

RE: Szukam ludzi z Górnego Śląska ...
jacekw no popatrz, nie pomyślałam o tym Szczęśliwy
04.02.2020 21:16
Wpisy użytkownika Cytuj"