ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ

SYSTEM POZYSKIWANIA WODY Z DESZCZU "Open Source" JACEK wer.1
Autor Wiadomość
Jacek Offline
moderator

Liczba postów: 321
SYSTEM POZYSKIWANIA WODY Z DESZCZU "Open Source" JACEK wer.1
Mam dom, w którym podstawowym źródłem wody jest deszczówka. Na moje potrzeby opracowałem rozwiązanie, które w prezentowanej formie funkcjonuje od 7 lat. Taką instalację można wdrożyć w każdym domu: jest prosta, można ją zbudować samemu z ogólnie dostępnych elementów, koszt wykonania jest bardzo niski. Deszczówka służy mi do spuszczania wody w toalecie , do prania , do kąpieli , do wszystkiego oprócz picia. Jako ciekawostkę powiem tu ,że wodę pozyskaną z deszczu zaniosłem do badania nic nie mówiąc jak jest pozyskana. Dostałem wyniki z adnotacją "woda zdatna do picia". Wiedz więc, że tego typu "badania" nie są wiarygodnym źródłem informacji.

Wszelkie fotografie zamieściłem w naszej galerii:
http://ekoosada.pl/galeria/thumbnails.php?album=50

System składa się z:

1.FILTRY WSTĘPNE przy rurze odpływowej tradycyjnej rynny, wraz z rozwiązaniem które pozwala na czyszczenie filtra. Filtr ten składa się z prostego kuchennego sitka i kawałka włókniny docinanej na kształt kwadrata. Jest to zwykła włóknina stosowana np. do ocieplania kurtek zimowych- do kupienia w każdej hurtowni z tkaninami za grosze. Gniazdo, na którym opiera się filtr to zwykła redukcja kanalizacyjna. Prostym rozwiązaniem, które ułatwi wyciąganie sitka a jednocześnie uszczelni przed pryskaniem wody na boki jest rura w rurze (patrz foto)
[Obrazek: thumb_1_wymiana_filtra_wstepnego-system_...czowki.jpg]

[Obrazek: thumb_2_filtr_wstepny-system_pozyskiwani...czowki.jpg]

2.MINIOSADNIK , który pełni też rolę odpływu wody. Po odkręceniu zakrętek system przekształca się w zwykłą, tradycyjną rynnę. Taki odpływ jest wymagany w zimie oraz w lecie; w zimie podczas mrozów musi być całkowicie otwarty aby chronić system przed zamarzaniem a w lecie otwiera się go jak najczęściej aby zachować higienę. Zwróć uwagę, że miniosadnik ma odpowietrzenie, które jest też wentylem bezpieczeństwa gdy wystąpią ogromne opady. Jest tam też drugi dodatkowy odpływ nadwyżek wody. Gdy deszcz jest spory filtry końcowe nie mogą obsłużyć całego strumienia więc naddatek leci bez dalszego filtrowania do innego zbiornika gdzie gromadzi się wodę gorzej filtrowaną na potrzeby podlewania ogródka lub toalety... a gdy jest "urwanie chmury" to woda tryska też dodatkowo z "wentylu bezpieczeństwa"
[Obrazek: thumb_4_mini-osadnik2-system_pozyskiwani...czowki.jpg]

[Obrazek: thumb_5_mini-osadnik-system_pozyskiwania_deszczowki.jpg]

3.FILTRY KOŃCOWE wraz z odpowietrznikami. Zwykłe filtry które kupisz w każdym sklepie "hydraulicznym", ja kupuję je przez internet za ok 4zł/szt. Są to zwykłe filtry sznurkowe, możesz filtrować dwustopniowo dając np zespół dwóch filtrów 20 i 5 mikronów. Ja od jakiegoś czasu daje tylko jeden filtr 10mikronów za to często go zmieniam. Filtr końcowy powinien być po tankowaniu suszony a w razie potrzeby wymieniany, oblepiony zanieczyszczeniami nie powinien się kisić w wodzie. Kluczowym elementem są odpowietrzniki - w obudowach filtrów, które widzisz na fotografii niby były odpowietrzniki w formie przycisku ale to nie działa w przypadku takiej instalacji należało je zmodyfikować . Ja zastosowałem dobrej jakości odpowietrzniki do kaloryferów, są to automaty. Te które widzisz na fotografii na pewno się sprawdziły.
[Obrazek: thumb_6_filtry_koncowe-system_pozyskiwan...czowki.jpg]

4.ZESPÓŁ ZBIORNIKÓW, wraz z systemem odprowadzania nadmiaru wody i z odpowietrznikiem. U mnie są zwykłe zbiorniki przemysłowe połączone w zespół 3 zbiorników. Te zbiorniki plastikowe z fotografii nie są najlepsze ale funkcjonują. Jeśli masz okazję kupić ogromny zbiornik ze stali szlachetnej, w którym było przechowywane np. mleko lub masz jakiś ogromny stary bojler to zastosuj lepiej takie rozwiązanie. Plastik z definicji nie jest dobry do przechowywania wody.
[Obrazek: thumb_7_zespol_zbiornikow-system_pozyski...czowki.jpg]

5.RURY. Elementem łączącym wszystko i składnikami z których zbudowane są filtry wstępne i miniosadnik są zwykłe rury kanalizacyjne PCV. Jest to materiał, który degraduje się przy promieniowaniu UV. Ja mam je na ścianie południowej, przetrwały 7 lat i widać na nich działanie słońca ale na razie nic im nie jest. Na północnej ścianie byłyby moim zdanie wieczne. Ale uwaga obecnie wiem, że PCV i to jeszcze podgrzewany słońcem to plastik szkodliwy na dłuższą metę dla człowieka. Dotyczy to zresztą każdego tworzywa sztucznego, ta sprawa jest szerzej poruszona w filmie "Plastikowa Planeta" który znajdziesz w forumowej galerii - polecam obejrzeć każdemu. Ludzie, którzy korzystają z wodociągów miejskich są skazani na na "niezdrowe" rury chyba jeszcze bardziej. Lepszym materiałem na rury byłaby kamionka lub metal szlachetny - tylko gdzie takie rury dostać?
[Obrazek: thumb_8_rury2-system_pozyskiwania_deszczowki.jpg]

[Obrazek: thumb_9_rury-system_pozyskiwania_deszczowki.jpg]

System ten w najprostszej swojej formie nie jest bezobsługowy - trzeba dbać o jego higienę. Należy czyścić filtr siatkowy oraz wymieniać włókninę w filtrze wstępnym, należy spuszczać wodę z miniosadnika aby nie rozwijały się glony i bakterie, należy zmieniać filtry końcowe. Dobrze jest ozonować wodę w zbiorniku jeśli chcesz używać np. do kąpieli czy do mycia naczyń. Jeśli zbiorniki są wewnątrz budynku (u mnie są) to system odprowadzania nadmiaru wody musi być bezobsługowy - u mnie jest elektronika, która przy zadanym poziomie zbiorników wypompowuje wodę na zewnątrz , lepiej jeśli nadmiar przelewa się bez potrzeby zastosowania elektroniki ale do tego celu trzeba mieć inne, sztywniejsze zbiorniki, moje się nie nadają.

Taki system wykonałbym inaczej gdybym mógł opracować go na poziomie projektowania i budowy domu. Zapraszam do współtworzenia EKOOSADY BARDO, tam wspólnie wymyślimy coś lepszego :) - póki co zaprezentowane przeze mnie rozwiązanie "OPEN SOURCE" :) możesz szybko wdrożyć do każdej gotowej tradycyjnej chaty.
Obecnie wiem jakie są wady i zalety takiego systemu, mam doświadczenie jak to funkcjonuje i w jaki sposób to udoskonalić. Wiem, że podstawą bytności człowieka jest woda źródlana ale takie dodatkowe źródło wody deszczowej też jest potrzebne. Przy odpowiednim projekcie i trafnym doborze elementów, wykorzystując rożnicę wysokości można zbudować bezobsługowy, nie czerpiacy energii systemem nawadniający ogród lub zasilający dom w wodę techniczną.

W załączniku fotografie poszczególnych elementów.

ekoosada.pl
03.06.2012 17:16
Wpisy użytkownika Cytuj"
Astrolog Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 15
Odp: SYSTEM POZYSKIWANIA WODY Z DESZCZU "Open Source" JACEK
Takie rzeczy lubię najbardziej. :)
Dzięki.
04.06.2012 10:59
Wpisy użytkownika Cytuj"
freelab Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 25
Znakomite! Pozwolisz, że zhackujemy? Na potrzeby squatów będzie jak znalazł dodatkiem do polowego chwytacza deszczu z bannerów reklamowych.

Jacek napisał(a):Jako ciekawostkę powiem tu ,że wodę pozyskaną z deszczu zaniosłem do badania nic nie mówiąc jak jest pozyskana. Dostałem wyniki z adnotacją "woda zdatna do picia". Wiedz więc, że tego typu "badania" nie są wiarygodnym źródłem informacji.

Tu się zdziwiłem. Deszczówka technicznie jest wodą destylowaną. O ile po drodze z chmury do zbiornika nie nałapie jakichś pyłów, to dostajesz po prostu H2O. Dlaczego więc nie miałaby być zdatna do picia?

Dla bezpieczeństwa zrobiłbym osobną wylewkę z dodatkową filtracją, jak to bywa na jachtach, ale i w miastach stosowane i uważam, że można pić.
26.06.2012 11:18
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jacek Offline
moderator

freelab-org-pl napisał(a):Znakomite! Pozwolisz, że zhackujemy? Na potrzeby squatów będzie jak znalazł dodatkiem do polowego chwytacza deszczu z bannerów reklamowych.

Oczywiście - publikuje to w ramach idei "open source" :) mam nadzieję , że udoskonalicie ten projekt :)

co do drugiej części Twojej wypowiedzi...
Teoretycznie gdyby nie istniał przemysł a ludzie nie paliliby w swoich piecach śmieci deszczówka byłaby idealnie czysta.Teoretycznie taką wodę prosto z opadów można pić.

W praktyce wg mojej obserwacji woda deszczowa jest brudna i zawiera pyły ... mieszkam w rejonie gdzie powietrze nie jest najczystsze, oczywiście ilości potrzebne do picia mógłbyś przefiltrować jakimś bardzo dobrym filtrem. Inna sprawa, że woda stoi w zbiornikach , czasem długo zanim następny spory deszcz ją wymieni (czasem bywają susze 1miesiąc). Taka deszczówka, która długo stoi w plastiku jest siedliskiem bakterii, glonów i innych syfów, które pochodzą z tego co ptaki i wiatr zostawi na dachu i w rynnach - taką właśnie dałem do badania.
Jest jeszcze inna sprawa, którą mało kto bierze pod uwagę na dachu są odchody ptasie, ptaki miewają w sobie pasożyty, cysty tych pasożytów lądują w zbiorniku na wodę...

ekoosada.pl
26.06.2012 23:54
Wpisy użytkownika Cytuj"
freelab Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 25
Jacek napisał(a):Inna sprawa, że woda stoi w zbiornikach , czasem długo zanim następny spory deszcz ją wymieni (czasem bywają susze 1miesiąc). Taka deszczówka, która długo stoi w plastiku jest siedliskiem bakterii, glonów i innych syfów, które pochodzą z tego co ptaki i wiatr zostawi na dachu i w rynnach - taką właśnie dałem do badania..

Good point. W takim razie albo filtry odwróconej osmozy na wylewce spożywczej, albo jakiś system uzdatniania wody w zbiornikach lub na wejściu. Może ultrafioletem? Jak się weźmiemy do budowy, to zrobię research i dam znać o rezultatach.
27.06.2012 09:07
Wpisy użytkownika Cytuj"
Elza Offline
Użytkownik

Liczba postów: 140
.
Tu jest sfilmowane krok po kroku jak zrobic taki system pozyskiwania wody deszczowej
Rainwater Collection System Series
Podobny system do naszego ale troche inny sposob filtracji . Przedstawiony na filmie system nazwać można „systemem pierwszego spłukania„ Zasada jest dość prosta. Woda z rynny nie jest podłączona do zbiornika na deszczówkę bezpośrednio, lecz poprzez trójnik w kształcie litery T. Lewe ramie – woda z rynny, prawe ramie – woda do zbiornika, dół zaś podłączony jest do nieszczelnego zbiornika na zanieczyszczenia. Deszcz padając spłukuje powierzchnię dachu, zabiera ze sobą wszelkie nieczystości, które trafiają poprzez trójnik do zbiornika na zanieczyszczenia. Woda w zbiorniku powoli się podnosi, aż dojdzie do samej góry. Wtedy to zaczyna się napełniać zbiornik na deszczówkę. Dzięki niewielkiej nieszczelności zbiornika na zanieczyszczenia, gdy deszcz przestanie padać woda z niego powoli wypłynie pozostawiając na samym dole zanieczyszczenia, które będzie można łatwo wybrać. Jest to świetny i tani sposób na wstępne odfiltrowanie nawet dość drobnych zanieczyszczeń.
Poza tym nasze zbiorniki ( takie same) mamy umieszczone w piwnicy a jeden pod ziemią ( osobny zbiornik rezerwowej wody do WC ). Woda pompowana jest do góry hydroforem lub pompą. Niestety jest to uzależnienie od prądu. W nastepnym naszym systemie ktory będziemy budowac w naszej eko-osadzie bedziemy chcieli zbiorniki umiescic wyzej aby woda spływała naturalną siłą grawitacji.

[youtube]lV_jwlvrgsE[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=lV_jwlvrgsE

[youtube]VBTOyUkR2wg[/youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=VBTOyUkR2wg

[youtube]j_RyF9T2w_w[/youtube]

Wszystkie odcinki jak zrobic to od początku dostepne tu :
http://www.youtube.com/playlist?list=PL ... ature=plcp

--------------------------------------------------------
http://Bardo.ekoOsada.pl
30.06.2012 01:17
Wpisy użytkownika Cytuj"
Amiszka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 15
RE: SYSTEM POZYSKIWANIA WODY Z DESZCZU "Open Source" JACEK wer.1
deszczowka to super sprawa :)
Ja po prostu lapie wode do 11 kast ustawionych pod budynkiem i uzywam do wszystkiego. Do celow spozywczych gotuje. Jeszcze mi nigdy nie zaszkodzila ta woda, ale pomysl z filtrami jest dobry :)

a zima skad woda?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.11.2014 19:23 przez Amiszka.)
09.11.2014 19:21
Wpisy użytkownika Cytuj"
Amelia Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 42
W mojej wodzie ze studni przed czterema laty badania wykryly bakterie coli. Wody uzywam do mycia i celow gospodarczych.
Niedawno wykonalam ponowne badania wody, ktore potwierdzily wystepowanie bakterii coli. Co zrobic, by oczyscic wode?
25.08.2015 12:24
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jacek Offline
moderator

@Amelia, Twoje pytanie dotyczy innego tematu niż ten wątek. Załóż proszę nowy wątek z odpowiednim tytułem.
Moderator
26.08.2015 01:54
Wpisy użytkownika Cytuj"
MarTynka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Przy obecnej technice i poziomie zaawansowania w zakresie uzdatniania wody, przy odpowiednim sprzęcie i instalacji nie ma najmniejszego problemu, żeby wodę pozyskaną z deszczu wykorzystać na wiele sposobów. Polecam rzucić okiem na artykuł.
25.07.2016 12:22
Wpisy użytkownika Cytuj"

Kontakt  współpraca  Wersja bez grafiki  RSS