ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ

Nieruchomości w internecie - jak efektywnie szukać/oferować
Autor Wiadomość
Jacek Offline
moderator

Liczba postów: 321
Nieruchomości w internecie - jak efektywnie szukać/oferować
Gdy szukałem nieruchomości wypracowałem następującą metodę:

Spisałem sobie kryteria, które musi spełnić nieruchomość (ale uwaga ideałów nie ma - nie kupisz nigdy gdy dasz sobie zbyt wymagający filtr).Gdzieś na forum wrzuciłem takie moje podsumowanie-kryteria dla przykładu.
Następnie wybrałem największe internetowe serwisy ogłoszeniowe i je przeczesywałem niemal codziennie, istnieją też bardziej niszowe serwisy rolnicze gdzie ogłoszeń o sprzedaży ziemi jest mniej ale za to są konkretniejsze i w bardziej realnych cenach. Wybierałem oferty zapisując całe strony (przeglądarki zapisują strony np. w postaci formatu ".MHT" - to lepsze niż zakładki bo ogłoszenia wygasają i możesz stracić cenny kontakt). Po tygodniu takich poszukiwań już orientujesz się jaka jest podaż i jakich cen oczekują sprzedający, po dłuższym czasie poszukiwań, np. po miesiącu gdy znikają oferty można się już zorientować na jakim poziomie cenowym jest popyt.

Jeśli oferta jest obiecująca to staramy się doprowadzić do tego aby znać numer ewidencyjny działki oraz miejscowość. Jeśli ogłasza się osoba prywatna to bez problemu te dane nam udostępni , jeśli jest to biuro to musimy podpisać umowę zanim ten numer dostaniemy. Wiele biur zgadza się na podpisanie umowy zdalnie - czyli przesyłają umowę mailem - podpisujemy ją i odsyłamy zwrotnie podpisany skan.

Mając numery działek i nazwę miejscowości oglądamy na zdjęciach satelitarnych widok działki z góry , widać też sąsiedztwo, nachylenie terenu, linie, drogi itp - jest w Polsce serwis internetowy, który to umożliwia - oto link :
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/
Obsługa geoportalu:
1.wybieramy z menu po lewej strony "szukaj obiektów geograficznych"
2 wpisujemy nazwę miejscowości i numer działki
3 klikamy wyszukaj - czasem lista zawiera wiele miejscowości o te samej nazwie - wtedy trzeba zwrócić uwagę na powiat.
Aplikacja ma możliwość mierzenia powierzchni działek , mierzenie odległości , jest tam zarówno mapa z podziałem ewidencyjnym jak i mapa topograficzna.

Istnieje też serwis pilot.pl (można tam włączyć widok satelitarny) pilot bazuje na googlemaps, fotografie satelitarne obu serwisów się różnią, ponadto w pilot.pl nie znajdziesz działki po numerze ewidencyjnym.

Jeśli po takiej wstępnej selekcji nieruchomość wydaje się obiecująca to jechaliśmy ją zobaczyć . Jazdy gdzieś daleko bez tej wstępnej analizy i bez obejrzenia z satelity kończyły się stratą czasu i paliwa.

Na ogół ogłaszają się sprzedający ale nic nie stoi na przeszkodzie aby i strona kupująca się ogłaszała np. w serwisach ogłoszeniowych, na forach, na przystankach - takie ogłoszenie może przynieść lepszy efekt.

ekoosada.pl
08.06.2012 14:57
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jamore Offline
Użytkownik

Liczba postów: 219
RE: Nieruchomości w internecie - zapowiedzi ułatwień nabywania ziemi
http://niezalezna.pl/229735-beda-zmiany-...cie-ziemia

Cytat:- Ci, którzy sądzą, że odejdziemy od kontroli ziemi rolniczej, że dopuścimy znowu do obrotu spekulacyjnego, że ziemię będą kupowali ludzie, którzy nigdy rolnikami nie będą, a tylko będą kupowali po to, żeby lokatę robić i za jakiś czas z zyskiem sprzedawać - tak nie będzie
 - podkreślił szef resortu rolnictwa.
Cytat:Uśmiech- Można rozważyć, jak "leciutko" poluzować możliwość sprzedaży stosunkowo niewielkich działek" dla tych, którzy nie są rolnikami, którzy "chcieliby więcej niż 30 arów na potrzeby siedlisk, dla osób które chciałby się osiedlać na wsi Oczko
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.07.2018 14:33 przez Jamore.)
04.07.2018 14:32
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jamore Offline
Użytkownik

RE: Nieruchomości w internecie - jak efektywnie szukać/oferować
http://niezalezna.pl/234574-zmiany-w-obr...emia-rolna              dobry kierunek .
30.08.2018 22:56
Wpisy użytkownika Cytuj"
jacekw Offline
Użytkownik

Liczba postów: 51
Ta ustawa niczego nie zablokowała. Bogaty-zaradny-z bandą prawników da sobie radę. Utrudnienia są jak zwykle tylko dla zwykłych ludzi. 
31.08.2018 10:25
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jamore Offline
Użytkownik

Zablokowała, wstrzymała grabież i to już 2 tygodnie po wyborach . Niestety przez ok. 25 lat zwijania Polski nawieziono na słupowe działki mnóstwo ciężkiej chemii / toxyn w beczkach które zalegają głębiej lub płycej . Ilości super kontenerowców właśnie od ok. 2 lat są po-dpalane w ramach nie dokończonego zwijania Polski .
Wody nadal- jeszcze - się nie oszczędza a te i tamte pzl-owskie chemie już zdredukowały pitność wody w pl studniach do ok. 15 % powierzchni całej naszej Ojczyzny .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.08.2018 19:13 przez Jamore.)
31.08.2018 19:11
Wpisy użytkownika Cytuj"
wegierka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 14
(31.08.2018 10:25)jacekw napisał(a):  Ta ustawa niczego nie zablokowała. Bogaty-zaradny-z bandą prawników da sobie radę. Utrudnienia są jak zwykle tylko dla zwykłych ludzi. 
Witaj,

ja nieznam o jakiej ustawie mowisz ale zgadzam sie ze bogaty -zaradny- z prawnikami i przepisami sobie da radę. i z mojego krotkiego zycia w europie widze ze ustawy i przepisy czesto tym wlasnie "zwyklym ludziom" utrudniaja. 
01.02.2020 00:49
Wpisy użytkownika Cytuj"
kaczkanawodzie Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 29
Jacek
Wspomniałeś o serwisach rolniczych. Byłabym wdzięczna gdybyś coś więcej powiedział, albo zapodał jakieś linki, bo nic takiego nie umiem znaleźć. Olx i te wszystkie otodomy to ja już znam  na pamięć. Namaste
06.02.2020 00:02
Wpisy użytkownika Cytuj"
wegierka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 14
czesc, a moze inny sposob na szukanie tego wymarzonego kawalka ziemi.
w sensie w moim przypadku sie sprawdzil, trwalo to jakies ee 5-6 lat ale sukces, moi znajomi mieli podobnie. Bo czesto ludzie maja puste domy i chcieliby sprzedac ale.. zawsze cos i nikt sie tym niezajmuje albo chcieliby zeby miejscowy kupil wiec tylko poczta z ust do ust.
co ja proponuje to:
1.skupic sie na rejonie/wsi/ dzialce ktory/a sie podoba, 
2. odwiedzac rejon/wies/ zagrody regularnie
3. zaptywac miejscowych ludzi ( czesto fajne domy/ zagrody nie sa umieszczane w necie, ludzie po znajomych chca sprzedac)
4. wziac kontakt do kilku ludzi i czekac az ktos cos powie o wolnym domu czy dzialce, ewentualnie samemu sie o takie domy dzialki dopytywac.
5. moj znajomy rolnik mowi ze ludzie chetniej sprzedaja jak im ktos konkretnie pieniadze zaoferuje.

pozdrawiam 
07.02.2020 03:10
Wpisy użytkownika Cytuj"
kaczkanawodzie Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 29
Swego czasu pojechałam oglądać dom, a że mi nie pasował, zapytałam wiszących na płocie miejscowych czy ktoś coś. Podali mi jeszcze dwa namiary, oczywiście włączając w to historie włascicieli:), ktoś nawet zatelefonował do sołtysowej i ta jeszcze dorzuciła. Więc coś w tym jest:) 5-6 lat !!! aaaajjjjjjjjj, ja szukam pól roku i to już całe wieki:)
08.02.2020 13:44
Wpisy użytkownika Cytuj"