ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ

Polska Ekowioska w Portugalii
Autor Wiadomość
mattfima Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 3
Polska Ekowioska w Portugalii
Witam, pomysł na założenie spolecznosci narodzil sie w 2012 roku, lecz przy jego zakladaniu posilkujemy sie doswiadczeniami z dalszej przeszlosci. Jestesmy uszami i oczami, widzimy i slyszymy, jednak dzis wiemy, ze robia to nie wszyscy. Zaslaniamy oczy, by nie patrzec i uszy, by sie slyszec. Ludzie przestaja zyc swiadomie i zaczynaja snic. Zycie na autopilocie, czyli wstawanie-praca-spanie z klapkami na oczach. Nie poznajemy zycia, nie doswiadczamy go i nie przezywamy. Wiekszosc ludzi zasnie, bedac jeszcze we snie, kompletnie nieswiadomie.

Nie ma racji nikt, kto mowi, iz zyje w cywilizowanym spoleczenstwie. Cywilizowane spoleczenstwo jest wolne od wszelkiego zla i przestepstw, ktore rodza sie z powodu roznic klasowych i zasobnosci portfela. Dzis pieniadz podzielil nasze spoleczenstwo tak jak nigdy i zrobil z nas debili. Znamy ceny produktow na sklepowych polkach, ale nie znamy ceny uczuc, doswiadczen i zycia. Przestaly one miec znaczenie, poniewaz sa nieoplacalne ekonomicznie. Pierwsza, najwazniejsza rzecza, zaraz po oddzieleniu sie od systemu, w ktorym zyjemy jest nauczenie sie "jak zyc"? Szybko dowiemy sie, ze mozna zyc bez pieniedzy, bez pracy i kredytow. Zaczniemy sami, wlasnorecznie zdobywac pokarm, budowac domy, za darmo, bo tylko takie zycie ma sens.

Naszym celem jest wspolne uzbieranie kwoty ok. 20 000-40 000 euro, co posluzy na zakup ziemii w Portugalii.

Obecnie najpiekniesze miejsce wybralismy:

http://www.pureportugal.co.uk/listman/li...l0529.html

Zdjecia:

http://pureportugal.co.uk/listman/exec/s...hotos.html

Skupiamy obecnie ok. 10 zdecydowanych osob.

Koszt wziecia udzialu w projekcie waha sie w zaleznosci od wielkosci grupy. W przyblizeniu: 40 000euro podzielic na 20 osob, daje 2000euro na glowe+ koszt transportu(grosze). Nie wykluczam, iz osoby z mniej zasobnym portfelem beda mialy mozliwosc dolaczenia do wioski, jako, iz nie kieruje nami przywiazanie do pieniadza, lecz idei.

Planujemy ekologiczna budowe domow ze strawballi

http://www.balewatch.com/612round.html

i ekologiczna uprawe roslin. Planujemy, rowniez sprobowac, aby wioska przynosila jakiekolwiek profity m.in. ze sprzedazy warzyw, owocow na pobliskich targach.

Zachecam do zapoznania sie z projektem, zadawania pytan i uczestnictwie.

Forum: http://www.islander.iq24.pl
Moj gg: 7900318

Jestesmy powaznymi ludzmi, z powaznym i realnym pomyslem. Prosze nie pisac, iz takie zycie jest niemozliwe. Podobne inicjatywy istnieja od stuleci.
06.12.2012 19:09
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jacek Offline
moderator

Liczba postów: 321
Odp: Polska Ekowioska w Portugalii
Fajna inicjatywa!
Aż do dziś nie zauważyłem tego tematu gdyż autor zamieścił go w mało eksponowanym dziale "inne tematy". Przeniosłem ten wpis do działu, w którym ludzie szukają kontaktów i współpracy.

ekoosada.pl
17.12.2012 15:47
Wpisy użytkownika Cytuj"
mattfima Offline
Początkujący
**

Dziekuje serdecznie.
Przy okazji podziekowan, zaprosze jeszcze raz do zainteresowania sie projektem.
Zapraszam do penetracji tresci forumowych, m.in. okupacji wioskowych, czyli naszych zajec/zawodow wioskowych.
Obecnie poszerzam liste mozliwych okupacji, jak i glowie sie nad biznesplanem, w nim m.in. jakie sa mozliwosci zarobkowo-produkcyjne wioski.

Dziekuje raz jeszcze wszystkim, ktorzy przyczyniaja sie do szerzenia naszej wspolnej wizji.

Z okazji Swiat Bozego Narodzenia, zycze wam wszystkim, abyscie wykorzystali okres swiat do umacniania swojego wewnetrznego dobra i przelewania go na innych. Nieskromnie, zycze projektowi, aby sie ziscil i idee, ktore propaguje nie konczyly sie na mieszkancach wioski.
23.12.2012 00:40
Wpisy użytkownika Cytuj"
Qba Offline
Użytkownik

Liczba postów: 113
Być może słabo szukałem, ale nie znalazłem nic na temat struktury, jak i odpowiedzi na pytanie :
Czyją własnością będzie ziemia / teren na którym chcecie realizować projekt ?

Jeśli chodzi o pomysły dotyczące struktury, gotowe rozwiązania jak i doświadczenia i obserwacje wynikające z wieloletnich obserwacji, to mamy co nieco i chętnie bym się podzielił wiedzą na ten temat tutaj.

https://www.facebook.com/sztukajednosci/
29.12.2012 18:50
Wpisy użytkownika Cytuj"
mattfima Offline
Początkujący
**

Ziemia, powinna byc podzielona rownymi udzialami, wsrod kazdej osoby wspierajacej projekt.

Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc, ktora mozesz udzielic projektowi.
03.02.2013 11:58
Wpisy użytkownika Cytuj"
slawa Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 7
witam:)) ciekawy pomysl! Polecam ci rozważenie stworzenia tego projektu jako coś co zainteresowało by wielu, może z pewna oferta z twojej strony mozna by
uruchomić crowfunding??? wrzuć proszę do google "polakpotrafi" , jest to bardzo ciekawa incjatywa dot. spolecznosciowych wsparc finansowych.
Wielu zapalencom pomogła w realizacji wymarzonych projektów:)))

Sama chętnie bym was odwiedziła w Portugalii!
05.02.2013 21:18
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jacek Offline
moderator

Slawa ma rację - byłoby to bardzo dobre posunięcie. Zrób wielką akcję promującą Twoje zamierzenie. Idea ekoosady w ciepłym kraju znajdzie swoich odbiorców.

ekoosada.pl
06.02.2013 00:48
Wpisy użytkownika Cytuj"
Smoogy
Unregistered

RE: Polska Ekowioska w Portugalii
Co w zwiazku z tym projektem, czy to dalej aktualne? Jest kilka osób zaiteresowane taką opcją w hiszpanii, ale mysle ze Portugalia tez podejdzie.
19.04.2013 21:02
Cytuj"
miron_77 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 44
@Smoogy - wysyłasz mi prywatną wiadmość, ale gdy chcę odpisać to:
Użytkownik Smoogy, do którego chcesz wysłać PW, ma wyłączony system prywatnych wiadomości - wiadomość nie może zostać wysłana.
19.04.2013 21:15
Wpisy użytkownika Cytuj"
Smoogy
Unregistered

Zaraz sie to naprawi :)
19.04.2013 22:21
Cytuj"
hobbits13 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
witam czy watek jest jeszcze zywy?
23.12.2013 21:01
Wpisy użytkownika Cytuj"
Jacek Offline
moderator

autor wątku się nie odezwał , nie wiem czy zrealizował swoje zamierzenie.

ekoosada.pl
23.12.2013 21:53
Wpisy użytkownika Cytuj"
majka54 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Popieram projekt i mam kilka pomyslow na wspolne zarabianie pieniedzy na utrzymanie osady i poglebianie i propagowanie wiedzy na temat zycia czlowieka zgodnie z prawem i nurtem otaczjacego nas swiata natury i ochrony naszej planety. Ciesze sie ze ludzie zaczynaja sie budzic z finansowego i comfortowego letargu - to daje nadzieje na przyszlosc. Odpiszcie czy projekt jest wciaz aktualny.
 .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.10.2014 17:55 przez majka54.)
11.10.2014 17:48
Wpisy użytkownika Cytuj"
strazak Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 4
witam.wątek aktualny?
04.02.2018 18:54
Wpisy użytkownika Cytuj"
Rayeste Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
Witam z Francji, czy temat Portugalii nadal aktualny ?

Dzis o tym przeczytalem, napisalem priva do Mattfima...

Ktos ma z nimi kontakt ? Jestem wege ponad 20 lat, chcialbym zamieszkac z partnerka i friendly people na wsi,
Hiszpania lub Portugalia, ale kwota podana przez nich jest niska , to tylko za ziemie ?
Mozna by w takim miejscu zarabiac tez na naturalnym uzdrawianiu, robic warsztaty, moze cos w stylu B and B,
rozkrecic tego typu rzeczy...

Ktos z Was sie z Mattem skontaktowal ?
Dajcie znac !

Maciek,

rayonvert@onet.eu
22.03.2018 13:52
Wpisy użytkownika Cytuj"
okragly Offline
Użytkownik

Liczba postów: 74
czemu rodacy jadą na koniec świata (np. Hiszpania, Portugalia) do obcych kulturowo, kiedy obok, Białoruś, ziemie dają za darmo, słowiańska dusza, ładne dziewczyny i chłopcy, interesujący, serdeczni ludzie. A może ktoś tam jest, było by miło, jakby się odezwał, opisał, jak tam?  

mam wrażenie, że do idei eko wioski bliżej Białorusinom, są bardziej wspólnotowi, niż indywidualistom z zachodu.   
03.04.2018 18:57
Wpisy użytkownika Cytuj"
Rayeste Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 8
"kiedy obok, Białoruś, ziemię dają za darmo"

Ja akurat mieszkam na południu Francji, ale mimo tego to żaden koniec świata...w obecnych czasach.

Wyobraź sobie, że mam znajoma Białorusinkę w PL, wegetarianka, joginka, ale jakoś nie chce mieszkać w swoim kraju...
Na razie nie, pewnie jak reżim upadnie to tak. A na razie, jak kto lubi...tzn wielu woli klimaty lokalne, jasne.

Twoją wizja Słowiańskości jest dosyć naiwna. Kiedyś miałem podobnie.

Wiesz, Korea Pln też jest podobno piękna... ;-)

Hiszpańska czy portugalska mentalność nie jest wcale daleko od naszej, a NA PEWNO bliżej niż niemiecka czy brytyjska na przyklad, haha.

I odpowiadam na Twoje pytanie : czemu do Hiszpanii, Portugalii ?

Bo lubię ciepło...w Polsce tak średnio z pół roku jest zimno !

Już się odzwyczaiłem od zimna tutaj, we Francji. Za gorąco też nie dobrze, a tak jest na płd półwyspu iberyjskiego,

za sucho. Ja najchętniej obok Pirenejow albo w płn Portugalii.

A i tam można te drugo Polske budować też w ramach ekoosady  ;-)

pozdrawiam,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.04.2018 19:35 przez Rayeste.)
03.04.2018 19:30
Wpisy użytkownika Cytuj"
Michas Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 14
"czemu rodacy jadą na koniec świata (np. Hiszpania, Portugalia) do obcych kulturowo, kiedy obok, Białoruś, ziemie dają za darmo"

Jak za darmo? 

Bo jest:
1. Tania ziemia (z tego co słyszę) 
2. Ładne tereny
3. Ciepło 
01.09.2018 21:22
Wpisy użytkownika Cytuj"
Afyer Offline
Początkujący
**

Hej. Czy ktoś jest jeszcze zainteresowany tą Portugalią?  Bo ja tak. Mam doświadczenie i nawet odłożone trochę grosza na początek. Zapraszam do kontaktu tu lub na priv..
02.01.2019 02:41
Wpisy użytkownika Cytuj"
Qba Offline
Użytkownik

Liczba postów: 113
W sytuacji, kiedy teren takiej ekowioski jest podzielony między udziałowców, trzeba koniecznie wprowadzić zabezpieczenia prawne, by udziałowcy nie mogli sprzedać swojego majątku w dowolnym momencie i komukolwiek. W tym wypadku trzeba sprawdzić co mówi o tym prawo portugalskie.

Lepszym rozwiązaniem jest stworzenie organizacji, która mogła by posiadać taki teren na zasadach ustalonych przez uczestników. Jest to dodatkowo spore zabezpieczenie na przyszłość, ponieważ w takiej sytuacji udziały nie podlegają dziedziczeniu, a o całym projekcie może decydować zamieszkująca tam społeczność.

(Dziedziczenie majątku nigdy nie daje gwarancji na wielopokoleniową trwałość realizacji projektu ekowioski związanego z takim właśnie majątkiem - zawsze jest możliwość przejęcia go przez osoby, które mogą mieć zupełnie inne plany na życie)

Dodatkowo, większe społeczne zaufanie budzi zbieranie kasy na konto organizacji niż na konto prywatne.

https://www.facebook.com/sztukajednosci/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.04.2019 11:18 przez Qba.)
04.04.2019 10:58
Wpisy użytkownika Cytuj"