OFF-topic czyli po naszemu wpisy nie na temat, przeniesione tu z wątku:
http://ekoosada.pl/ekowioska/ekologiczne...alut-id336
Dla niektórych każdy wątek może być pretekstem do sporów filozoficznych, nic nie stoi na przeszkodzie abyście kontynuowali dyskusję np. "o nielojalnych fortelach erystycznych / Sofizmatach" ale proszę tego nie robić w wątku o Bitcoinie bo robicie tu śmietnisko.
Sofizmat , czyli sztuka "wykręcania kota ogonem" to ciekawa problematyka, zwłaszcza na forach dyskusyjnych więc jeśli chcecie podzielić się wiedzą na temat nieuczciwych strategiach w dyskusji to proszę tu kontynuować.
Moderator
-----------------------------
Dokładnie tak jak piszesz, czuje, że we mnie jest matrix, zniewolenie, czasami do tego stopnia, że przestaje zalezeć na jakichs zewnętrznych zmianach, bo widzisz, że to i tak nic nie zmieni, choćbym żył w wymarzonych warunkach i zależy ci tylko na prawdziwym wyzwoleniu. W zasadzie pisząc to myślałem, że pisze o czymś oczywistym z czego każdy mniej lub bardziej zdaje sobie sprawę. :P WIęc jeśli chodzi o zniewolenie to nie teoretyzuje.
Co do zmiany systemu, jest to chwalebne i ja tego nie neguje zupełnie, tylko wskazuje na ograniczenie tego, tyle. Sam o tym marzę, ale jest to tylko mały pył dążenia do wolności i wspaniale, że są ludzie którzy dążą do tego, bo jest to jakiś pierwszy krok.
Natomiast kiedy wymawiam słowo "wolność" albo "szczęście" to wnętrze wskazuje na coś zupełnie innego niż te marzenia o jakiejś tam idylli.