ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ

Off-topic na temat Sofizmatów
Autor Wiadomość
aeeon Offline
Użytkownik

Liczba postów: 142
Off-topic na temat Sofizmatów
OFF-topic czyli po naszemu wpisy nie na temat, przeniesione tu z wątku:

http://ekoosada.pl/ekowioska/ekologiczne...alut-id336

Dla niektórych każdy wątek może być pretekstem do sporów filozoficznych, nic nie stoi na przeszkodzie abyście kontynuowali dyskusję np. "o nielojalnych fortelach erystycznych / Sofizmatach" ale proszę tego nie robić w wątku o Bitcoinie bo robicie tu śmietnisko.
Sofizmat , czyli sztuka "wykręcania kota ogonem" to ciekawa problematyka, zwłaszcza na forach dyskusyjnych więc jeśli chcecie podzielić się wiedzą na temat nieuczciwych strategiach w dyskusji to proszę tu kontynuować.
Moderator
-----------------------------

Dokładnie tak jak piszesz, czuje, że we  mnie jest matrix,  zniewolenie, czasami do tego stopnia,  że przestaje zalezeć na jakichs zewnętrznych zmianach, bo widzisz, że to i tak nic nie zmieni, choćbym żył w wymarzonych warunkach i zależy ci tylko na prawdziwym wyzwoleniu.  W zasadzie pisząc to myślałem, że pisze o czymś oczywistym z czego każdy mniej lub bardziej zdaje sobie sprawę. :P WIęc jeśli chodzi o zniewolenie to nie teoretyzuje.
Co do zmiany systemu, jest to chwalebne i ja tego nie neguje zupełnie, tylko wskazuje na ograniczenie tego, tyle. Sam o tym marzę, ale jest to tylko mały pył dążenia do wolności i wspaniale, że są ludzie którzy dążą do tego, bo jest to jakiś pierwszy krok.
Natomiast kiedy wymawiam słowo "wolność" albo "szczęście" to wnętrze wskazuje na coś zupełnie innego niż te marzenia o jakiejś tam idylli.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.05.2014 22:35 przez aeeon.)
12.05.2014 21:26
Wpisy użytkownika Cytuj"
pass Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 27
RE: Oddolny obywatelski środek płatności, niezależność od państwowych walut?
Drukowanie pieniądza jest znaną praktyką opodatkowania obywateli, która staje się głównym przychodem w czasie kryzysu gospodarczego. Jeśli ktokolwiek dalej powątpiewa w możliwość delegalizacji bitcoinów, niech dla przykładu przypomni sobie wprowadzenie przez Nixona zakazu trzymania złota w domu. Wystarczy, że jedno państwo wielkości Polski ogłosi zakaz obrotu bitcoinami, i następnego dnia bitcoiny osiągną wartość promila. A co do bezpieczeństwa bitcoinów, to kilka miesięcy temu było głośno o "wyparowaniu" 10% wszystkich bitcoinów z jakiegoś składowiska.

Tezę, że człowiek "prawdziwie wolny" jest wolny w każdej sytuacji, można ewentualnie zacząć traktować poważnie dopiero wtedy, kiedy przyjmie się, że wolnością jest też wolność z umysłem rośliny. A samo wnioskowanie o konstrukcji: nie potrafisz skakać z pierwszego piętra, to nie będziesz też skakał z parteru, należy do katalogu nieuczciwych argumentów zwanych sofizmatami. Aeeon, jakkolwiek by definiować ten matrix, to do wychodzenia z niego konieczne jest refleksyjne myślenie, a zwykle nieporównywalnie lepsze warunki ku temu są blisko przyrody niż w hałaśliwym zbiorowisku ignorantów.
17.05.2014 06:36
Wpisy użytkownika Cytuj"
aeeon Offline
Użytkownik

@pass
Temat jest prosty, ale musi być wspólna przestrzeń do dyskusji, podobne doświadczenia, dążenia, etc. Bo nie chodzi o słowa ani o sprawne myślenie tylko o odczuwanie tego na co wskazują słowa, co jest rozumieniem o które chodzi. Inaczej nawet najlepsza dialektyka czy jak to się tam zwie nie przyniesie rezultatów. Mam kolegę po filozofii i ostatnio mi powiedział, że jak już szedł na studia to wiedział, że filozofia go do niczego nie doprowadzi, że nie znajdzie w niej odpowiedzi na pytania które szuka.
Sama intelektualna dyskusja przy takich tematach jest bezowocna dla obu stron, jeśli nie prowadzi do wewnętrznego rozumienia, czyli odczucia lub uświadomienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.05.2014 17:10 przez aeeon.)
17.05.2014 17:08
Wpisy użytkownika Cytuj"
pass Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 27
@aeeon
W temacie teorii nieuwarunkowanej wolności odezwałem się przede wszystkim z powodu twojego absurdalnego twierdzenia, że zamieszkanie człowieka w ekowiosce nie ma sensu, bo to nie zmieni w nim matrixa. Bez sensu jest wnioskowanie, że skoro słyszałeś, że ponoć można osiągnąć stan, w którym jasność umysłu nie będzie się różniła między doskonałym zdrowiem a bólem wymagającym podania morfiny, to dla wszystkich na tym forum chcących uwolnić się z matrixa nie ma znaczenia, czy będą próbowali tego w mieście, czy w ekowiosce.

Te argumenty, które wypisujesz na tym wątku i w wątku z matrixem w tytule, są zabiegami nieuczciwymi. O wiekszości z nich jest mowa tutaj: http://forum.e-budda.pl/viewtopic.php?f=41&t=4194
Zapewne sam jesteś zbyt dumny w swoim pomieszaniu, żeby to przeczytać i zaakceptować, ale może zainteresować forumowiczów "skazanych" na twoją dialektykę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.05.2014 06:15 przez pass.)
18.05.2014 06:11
Wpisy użytkownika Cytuj"
aeeon Offline
Użytkownik

Tak się składa, że kiedyś czytałem te wątek na forum e-budda, ale było to jakieś 7-8 lat temu. Cóż, tak jak pisałem nie biorę udziału w dyskusjach tego typu, bo uważam to generalnie za stratę czasu, nawet personalnie z osobami które znam od lat. Po prostu nie prowadzi to do niczego sensownego, choć oczywiście czasem jednak zdarza mi się z naturalnej potrzeby kontaktu z innymi, jak i w odpowiedzi na czyjeś pytania.
W tym wypadku tak w skali od 1-3 to sens podjęcia dalszej dyskusji oceniam na 1 :P
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.05.2014 11:55 przez aeeon.)
18.05.2014 11:44
Wpisy użytkownika Cytuj"

Kontakt  współpraca  Wersja bez grafiki  RSS