ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ

Poznam survivalowcow :)
Autor Wiadomość
Amiszka Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 15
Poznam survivalowcow :)
Moze sie najpierw przedstawie pokrotce :)
Mieszkam samotnie w dziczy kosmatej, pod lasem, wsrod lak i pol.
Zyje w starym pruskim domu z kamienia i cegly.
Zyje bez pradu i biezacej wody w domu :)
Hoduje zwierzeta. Tylko ja i zwierzeta tutaj mieszkaja. Czesc w domu razem ze mna :)
Chetnie poznam podobnych do mnie survivalowcow i milosnikow natury oraz zwierzat :)
Pozdrawiam :)
01.11.2014 21:16
Wpisy użytkownika Cytuj"
Wlada Niedostępny
Użytkownik

Liczba postów: 77
RE: Poznam survivalowcow :)
Witaj Amiszko:)
widzę że poszłaś za moją radą;) Żyjemy bardzo podobnie, z tym ze ja z rodziną i jeszcze mam prąd z elektrowni. Te wszystkie wygody to jakaś nowomoda;)
Pozdrawiam i powodzenia!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.11.2014 22:57 przez Wlada.)
02.11.2014 22:38
Wpisy użytkownika Cytuj"
viragolo Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 6
Witaj Amiszka

Zazdroszczę miejsca zamieszkania ;)
03.11.2014 14:21
Wpisy użytkownika Cytuj"
wszebad Offline
Użytkownik

Liczba postów: 89
Pozdrawiam.....choć pewnie nie jest lekko. Napisz więcej o sobie proszę .

Wszebąd
04.11.2014 13:02
Wpisy użytkownika Cytuj"
Amiszka Offline
Początkujący
**

(02.11.2014 22:38) Wlada napisał(a):  Witaj Amiszko:)
widzę że poszłaś za moją radą;) Żyjemy bardzo podobnie, z tym ze ja z rodziną i jeszcze mam prąd z elektrowni. Te wszystkie wygody to jakaś nowomoda;)

Pozdrawiam i powodzenia!

(02.11.2014 22:38)Wlada napisał(a):  Witaj Amiszko:)

Pozdrawiam i powodzenia!

Tak Wlado, ten prad to z cala pewnoscia jakas nudna nowomoda :)))
Gdy pytam ludzi, po co im wlasciwie prad, slysze np. "No przeciez mamy 21 wiek". 
Okay, i co z tego, ze mamy 21 wiek? Przed nim bylo 20 wiekow bez pradu i jakos ludzie zyli bez tego wynalazku radzac sobie inaczej :)
Byly lampy naftowe, swiece, luczywa, pochodnie...
Przede wszystkim zas ludzie zyli bardziej zgodnie z natura, bo pracowali w dzien, poki jasno, a noca po prostu szli spac, zamiast sleczec godzinami przed komputerem i potem czuc sie jak zombie z wyczerpania dlugogodzinnym wysiadywaniem, czuwaniem i zakloconym rytmem dnia i nocy... :)

(03.11.2014 14:21) viragolo napisał(a):  Witaj Amiszka

Zazdroszczę miejsca zamieszkania ;)

Faktycznie, miejsce jest bajeczne, ale nadal wymaga wiele pracy :) Jednak to co naistotniejsze, czyli cudna natura juz jest piekna i nieskazitelna i otacza mnie swoim czarownym pieknem na codzien, co  jest cudowna rekompensata niewygod domowych, do ktorych wszak mozna przywyknac :)

(04.11.2014 13:02) wszebad napisał(a):  Pozdrawiam.....choć pewnie nie jest lekko. Napisz więcej o sobie proszę .

Wszebąd

Witaj Wszebad :)
Trudno o sobie pisac... :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.11.2014 18:10 przez Amiszka.)
04.11.2014 17:59
Wpisy użytkownika Cytuj"
Wlada Niedostępny
Użytkownik

Wiesz, żyje w domu który wybudowal pradziadek. Zrobil to sam, ręcznie, jeszcze przed wojną. Moje dzieci a może i ich dzieci swobodnie tu przeżyją swój czas, a dom będzie stal. Kiedys nie tylko wartości byly trwale, wszystko co wykonano starczalo na lata. Żyli sie prosto ale i jak zdrowo, będąc praktycznie samowystarczalnym. Ja, mimo tego dziwnego świata, chce zyc jak kiedys bo wiem ze to bylo dobre. A łazienka.. wychowałam sie bez niej w domu, tak samo jest z wodą w kranie. Dzis wydaje mi się to aż niesmaczne, załatwianie sie tuz obok miejsca, gdzie sie je..;) a juz w blokach to masakra:)
No ale to tylko moje zdanie. Zamiast łazienki mam wielką komorę-spiżarnię, a tam cuda robione wg przepisu moich przodkiń. I jestem szczęśliwa bez podwieszanych sufitów, plastikowych okien i paneli..
04.11.2014 20:03
Wpisy użytkownika Cytuj"
Amiszka Offline
Początkujący
**

(04.11.2014 20:03)Wlada napisał(a):  Wiesz, żyje w domu który wybudowal pradziadek. Zrobil to sam, ręcznie, jeszcze przed wojną. Moje dzieci a może i ich dzieci swobodnie tu przeżyją swój czas, a dom będzie stal. Kiedys nie tylko wartości byly trwale, wszystko co wykonano starczalo na lata. Żyli sie prosto ale i jak zdrowo, będąc praktycznie samowystarczalnym. Ja, mimo tego dziwnego świata, chce zyc jak kiedys bo wiem ze to bylo dobre. A łazienka.. wychowałam sie bez niej w domu, tak samo jest z wodą w kranie. Dzis wydaje mi się to aż niesmaczne, załatwianie sie tuz obok miejsca, gdzie sie je..;) a juz w blokach to masakra:)
No ale to tylko moje zdanie. Zamiast łazienki mam wielką komorę-spiżarnię, a tam cuda robione wg przepisu moich przodkiń. I jestem szczęśliwa bez podwieszanych sufitów, plastikowych okien i paneli..
Ja Wlado idealnie sie odnajduje w klimatach jakie opisujesz :-)  Kocham nature i prostote. Uwielbiam kreatywnie zagospodarowywac swoja przestrzen wokol siebie.
Zarowno w odniesieniu do gospodarstwa jak i domu. Wielka komora-spizarnia to prawdziwy skarbiec wspanialosci. Musze zadbac o to, by moja zapelnila sie skarbami natury. W tym roku z tym cienko, gdyz przebrzydla cywilizacja bezdusznych cyborgow pochlonela caly moj czas. No, ale za to ciesza mnie narodziny nowego milutkiego przychowku :-) za rok lub dwa bedzie u mnie dostatek roznorakich miesiw, a to dla mnie bardzo wazne, gdyz zdecydowanie jestem miesozerna :-) Oczywiscie samiczki zostana do dalszego rozplodu i hodowli, a jedynie niektore koziolki i baranki beda zjadane :-) 

Co do podwieszanych regipsow, plastikowych paneli itp. tez uwazam to za nietrwale badziewie :-)  Tysiac razy lepiej czuje sie wsrod naturalnych materialow typu kamien, glina, cegla, drewno :-) Tylko plastikowymi oknami zgrzeszylam, gdyz poprzednie stare drewniane byly zwichrowane i nieszczelne tak, ze wiatr swistal mi po pokojach :-) 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.11.2014 20:59 przez Amiszka.)
04.11.2014 20:39
Wpisy użytkownika Cytuj"
Wlada Niedostępny
Użytkownik

Mięcho to podstwa:) od wiosny wprowadzamy do gospodarstwa bydło mięsne, czeskie Piemontese i mam nadzieję że uda się kupić belgijskie biało błękitne(wbrew obiegowej opinii to żadne gmo a efekt wieloletniej pracy hodowców, i tu przykład ze nie każdy postep jest zly;)), jak się uda tym mięsie zbierze się byczy kapitał gospodarstwa:) dzieki bydłu mięsnemu da się ominąć te absurdalne unijne przepisy sanitarne które są przy mlecznym bydle.
Kiedys nie trzeba bylo duzo cukru, konfitury tylko zapieczone i przykryte nie psuły się, a mięso dojrzewało miesiącami i nic się nie psulo. Dzis tak tez można żyć, kluczem sa właśnie własne uprawy i hodowle, bez środków chemicznych, mączek itp, bp tylko wtedy stare przepusy działają.
04.11.2014 20:53
Wpisy użytkownika Cytuj"
Amiszka Offline
Początkujący
**

(04.11.2014 20:53)Wlada napisał(a):  Mięcho to podstwa:) od wiosny wprowadzamy do gospodarstwa bydło mięsne, czeskie Piemontese i mam nadzieję że uda się kupić belgijskie biało błękitne(wbrew obiegowej opinii to żadne gmo a efekt wieloletniej pracy hodowców, i tu przykład ze nie każdy postep jest zly;)), jak się uda tym mięsie zbierze się byczy kapitał gospodarstwa:) dzieki bydłu mięsnemu da się ominąć te absurdalne unijne przepisy sanitarne które są przy mlecznym bydle.
Kiedys nie trzeba bylo duzo cukru, konfitury tylko zapieczone i przykryte nie psuły się, a mięso dojrzewało miesiącami i nic się nie psulo. Dzis tak tez można żyć, kluczem sa właśnie własne uprawy i hodowle, bez środków chemicznych, mączek itp, bp tylko wtedy stare przepusy działają.
Ah, cos mi ten formularz plata figle :-) Napisalam co nieco i wcielo :-) Jeszcze raz wysile paluszki :-) :-) :-) 
Byczy kapital to przedni pomysl zaiste :-) Madra i roztropna z Ciebie Gospodyni. Tez o tym mysle. Na razie skape finanse nie pozwalaja mi na realizacje planu. Poza tym nie za wiele mam ziemi. Za dwa lata pastwiska me zbaranieja na maxa :-) :-) :-) 

A ile macie ziemi? Bedziecie swoja wolowinke przerabiac na miejscu? :-) 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.11.2014 21:16 przez Amiszka.)
04.11.2014 21:01
Wpisy użytkownika Cytuj"
Wlada Niedostępny
Użytkownik

Ziemi jest troche, 21ha plus dzierżawy. Mam nadzieje na przerób na miejscu, do pakietu zdrowej żywności ktora juz produkujemy, ale wiesz jak absurdalne są dzisiejsze przepisy. U Ciebie te barany na rzeź to ciekawy pomysł, trzeba by sprawdzić ew. odbiorców.
Ale Ty chyba ziemię masz prawie w jednym kawałku? Tu ekoosada sie klania:)
05.11.2014 08:59
Wpisy użytkownika Cytuj"
Amiszka Offline
Początkujący
**

Przepisy sa antyrolnicze, antypolskie. Bedzie ciezko legalnie przetrwac o ile to w ogole mozliwe.
Moze firme zalozyc w Anglii a w Polsce miec filie wytwarzajaca zywnosc czy jakos tak?
Obce firmy w Polsce nie placa podatkow, tylko wszystkie drobiutkie polskie musza. W Anglii mozna bez podatku zarobic 25.000 zl rocznie i ubezpieczenie jest niskie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.11.2014 12:03 przez Amiszka.)
05.11.2014 12:00
Wpisy użytkownika Cytuj"
Wlada Niedostępny
Użytkownik

Na rolnika nie ma zawodnika:) wiec jakos damy rade i w Polsce:)
05.11.2014 13:17
Wpisy użytkownika Cytuj"
Amiszka Offline
Początkujący
**

:-) :-) :-) 
06.11.2014 17:36
Wpisy użytkownika Cytuj"
Wlada Niedostępny
Użytkownik

ZMODEROWANO. Koniec osobistych wycieczek, jesli ktoś czuje się przez kogoś pokrzywdzony proszę na privie.
20.12.2014 11:00
Wpisy użytkownika Cytuj"