ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ

Projekt eko-wioski na Kaszubach
Autor Wiadomość
jeanette69 Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 1
Projekt eko-wioski na Kaszubach
Witam. Ja na wiosne wracam do Polski po 30 latach (obecnie mieszkam na Sycylii). Mam kolo Leborga (Kaszuby-Slowinski Park Narodowy) 13 hektarow cudownej ziemi i chcialabym stworzyc tam wspolnie z jeszcze mi nieznajomymi przyjaciolmi wioske/osade ekologiczna - centrum milosci i pokoju i rehabilitacji ze zwierzetami - mam zamiar stworzyc zaulek dla uratowanych od boju i maltratowanych zwierzat...szukam kontaktow - a wiec jakbyscie mogli mi w jakis sposob poradzic, bylabym bardzo wdzieczna - ja jestem weganka i od dluzszego czasu milosniczka permakultury i agrokultury naturalnej(?).....Jak sie zaklada taka wioske/osade w Polsce??? A moze sa juz jakis chetni do wspoldzialalnosci??Dziekuje z gory i goraco pozdrawiam z pieknej Sycylii - Jeanette.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.10.2015 16:36 przez jeanette69.)
20.10.2015 16:35
Wpisy użytkownika Cytuj"
Kott Offline
Początkujący
**

RE: Projekt eko-wioski na Kaszubach
Napisałam na prv
Pozdrawiam.
02.11.2015 00:19
Wpisy użytkownika Cytuj"
mayoowna Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 4
Dzień dobry. Przeczytałam i zapragnęłam rękoma i nigami i głową pomóc. Miałam swój fragment świata, ale niestety życie poplątało się mi nieco i obecnie posiadam kawałek lasu w Wielkopolsce, który chcęzamienić, albo sprzedać, ponieważnie wiążę z tamtym rejonem przyszłości. Bardzo chętnie zauczestniczę w przedsięwzięciu Pani. Mam kilkunastoletnie doświadczenie w rolniczeniu, opiece nad różnymi gatunkami zwierząt, jak również budowaniu, remontowaniu, prowadzeniu kuchni. Bardzo proszę o kontakt tu, lub pod numerem 793 100 970. Serdeczności.                                                                         Maja
14.02.2016 20:30
Wpisy użytkownika Cytuj"
labiel Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 5
Również napisałem wiadomość prywatną :).
31.05.2016 21:45
Wpisy użytkownika Cytuj"
Vilanova Offline
Początkujący
**

Witam, jesteśmy młodym małżeństwem z pierwszym doświadczeniem w permakulturze i ekobudownictwie w hiszpanii. Czy plan wioski w kaszubach jeszcze jest aktualna? Znacie może jeszcze jakieś miejsca na siedlisko?
04.08.2016 21:30
Wpisy użytkownika Cytuj"
labiel Offline
Początkujący
**

Jeśli ktoś jest zainteresowany siedliskiem niedaleko Kościeżyny i Gdańska to znajomy ma teren, który był kupowany pod ekoosadę, ale ludzie się wysypali, więc zaczął samemu się tam osiedlać w związku z czym ma swoją wizję na zagospodarowanie terenu. Natomiast jest osobą otwartą i jesli ktoś jest chętny, aby się osiedlić tam to prosze wysłać mi prywatną wiadomość tutaj czy to na maila, a podeslę numer telefonu do znajomego.
06.08.2016 11:12
Wpisy użytkownika Cytuj"
Sloneczna Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 2
Napisałam na priv do Pani (założycielki wątkuUśmiech)
09.08.2016 21:25
Wpisy użytkownika Cytuj"
CZARODZIEJKA Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 16
pani z sycylii napisala i koniec tematu....moze jej mafia odlaczyla neta. a ja caly czas szukam miejsca do zycia na nastepne .......do smierci chyba
09.08.2016 22:35
Wpisy użytkownika Cytuj"
Qba Offline
Użytkownik

Liczba postów: 113
Ponieważ widzę, że wątek się zawiesił i niewiele konkretów może z tego wyniknąć, mam takie pytania czysto teoretyczne:

Jak sobie wyobrażacie sytuacje, kiedy ktoś, kto chciałby pomóc w sposób praktyczny przyjeżdża do takiego miejsca ... i co dalej ?
- pracuje, żyje, udziela się, może nawet dostaje za to jakąś kasę...
Co z tego wynika?
Jest się w miejscu, gdzie zasady ustala właściciel, a nawet jeśli ustala się je wspólnie, to wciąż wisi nad tym miejscem ewentualna możliwość zmiany zdania osoby, która według prawa i tak ma ostateczne zdanie.

Generalnie wygląda to tak, że w praktyce, wszyscy zainteresowani są w takim miejscu gośćmi, obojętnie co by nie twierdził właściciel.
Natomiast jeśli owy właściciel faktycznie chce wcielić w życie idee wspólnoty, to przecież jest wiele możliwości, by to wykonał w praktyce, czyli usankcjonował prawnie wszelkie idee i pomysły, które takie miejsce miały by określać.

Piszę o tym, ponieważ sam wiele lat tułałem się po takich czy innych eko gospodarstwach jako wolentariusz. Kiedy zapragnąłem znaleźć takie miejsce, gdzie mógłbym poczuć się całkowicie i zupełnie u siebie, okazało się, że jedynym wyjściem jest go stworzyć.

Tylko, że w tym wypadku, w praktyce znowu nic by się nie zmieniło: tyle, że teraz ja byłbym właścicielem, a inni ludzie gośćmi. Taka sytuacja występuje w wielu miejscach, które obserwowałem i które bardziej bądź mniej obserwuję nadal.
Powiem więcej, od 93 roku, kiedy to zacząłem podróżować właśnie jako wolentariusz po tzw. ekowioskach, mogę spokojnie powiedzieć, że te inicjatywy, które upadły, upadły dlatego, że właściciel zmienił zdanie. Tak było w ponad 95 % przypadków.

Przyjrzyjcie się tym sytuacjom, które sami znacie i zobaczycie, że to właśnie ta prawidłowość wszędzie się powtarza.

Bynajmniej nie chodzi mi tutaj o czarnowidztwo, ale o szczerość i praktyczne działanie idące za wielkimi ideami.
Teraz już wiem, że są białe plamy na mapie prawa, które spokojnie można zapisać po swojemu i stworzyć dane miejsce zupełnie i całkowicie zgodnie i w oparciu o wszelkie wspólnotowe idee.

DA SIĘ TO ZROBIĆ i nawet nie jest to aż tak trudne i wymagające.

Wolentariusze wszystkich krajów łączcie się Uśmiech i nie dajcie się nabierać na pracę za "miskę ryżu" bo to jest jedynie ściema właścicieli, którzy 'nie potrafią' zamienić swoich idei w czyn.

Czas już odkryć, że to nie my ludzie jesteśmy właścicielami Ziemi, i że jednak to wciąż człowiek przynależy do Ziemi.

Gdyby ktoś miał jakieś obiekcje, że nie da się tego umocować prawnie, to służę odpowiedziami.

https://www.facebook.com/sztukajednosci/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.04.2019 22:41 przez Qba.)
01.04.2019 22:37
Wpisy użytkownika Cytuj"
labiel Offline
Początkujący
**

Qba, ciekawe obserwacje. Co prawda nie uczestniczyłem w wolontariatach tak jak Ty, ale dokonałem w inny sposób podobnych obserwacji. Wydawało mi się, że można na "hurrp durrp" skrzyknąć ludzi i zrobić "eko osadę", co w praktyce okazało się nie realne.

Wycofałem się do roli obserwatora przez kolejne lata i wydaje mi się, że znalazłem to czego szukałem, czyli co zrobić, aby było to jak najmniej ograniczające dla wszystkich uczestników, a jednocześnie zapewniające samowystarczalność w podstawowych kwestiach jak i otwarte na nowoczesne technologie, tak by większość rzeczy mogła sama się wykonywać oraz by nie brakowało rozrywek dnia codziennego no i oczywiście przyjazne naturze. Cel końcowy znalazłem, teraz szukam ścieżki prowadzącej do niego :).

Nie jest to uniwersalne rozwiązanie tak by zadowolić każdego, a raczej dla osób, które chcą się ciągle rozwijać z możliwością zrobienia sobie długiej przerwy, a nie żyć w stagnacji jak to jest w wielu osadach :P.

Rzucając wyrywkowo hasłami to sprowadza się to do budowy prostych domów do 35m^2 (bez potrzeby pozwolenia) z podstawowym wyposażeniem zapewniającym przy tym dostęp do jedzenia i wody dla 1 osoby (przestrzeni wystarczy dla pary z dzieckiem). Natomiast nie kupuje się domów, a kryptowalutę - mając 1 tokena tej kryptowaluty możesz zarezerwować sobie domek na tak długo jak chcesz. Jak Ci się znudzi jedna lokacja po 5 latach to wystarczy, że wyrejestrowujesz się z takiego domku i dostajesz spowrotem 1 tokena. Z wyliczeń wynika, że koszt takiego tokena może wynieść 60.000 - 80.000 zł. Później jest możliwość tworzenia kolejnych domków głównie na podstawie własnych surowców pochodzących z "osad" takich domków. Chodzi o stworzenie możliwości pasywnego dochodu za sam fakt, że przynależysz do danego domku w danej osadzie i od czasu do czasu coś tam zrobisz dla niej. Ale to wymagałoby dużo opisu, więc tylko hasłami rzuciłem :P. Na razie dalej obserwuję i staram się być gotowy, gdy pojawią się okoliczność do wdrożenia tego w życie. Natomiast nie jestem pewien czy zaczne z realizacją tego w Polsce ze względów prawnych jak i czynników ludzkich. Docelowo chciałbym, aby i tutaj były takie domki - chodzi o możliwość podróżowania po różnych krajach.
02.04.2019 11:51
Wpisy użytkownika Cytuj"
Qba Offline
Użytkownik

Zarys ekonomiczny chyba rozumiem, ale czyją własnością faktycznie jest/ma być teren, na którym takie domki będą budowane?

Pierwsze 80 tys. by zdobyć 1 token wpłaca się na czyje konto?

Gdyby projekt istniał w strukturze sieci międzynarodowej, to można by się było wymieniać między krajami, lub mieć możliwość zamieszkania w różnych strefach klimatycznych...

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.04.2019 15:27 przez Qba.)
02.04.2019 14:54
Wpisy użytkownika Cytuj"
labiel Offline
Początkujący
**

Qba, na te pytania są odpowiedzi i pewnie by Cię ustatysfakcjonowały, jednak nie odpowiem teraz, bo to nadal będzie tylko intelektualizowanie tego. Jeśli pomysł wypali, to pewnie prędzej czy później się o nim jakoś dowiesz :) i wtedy uzyskasz odpowiedź. Właściwie tamten post jest zbędny, bo nic nowego nie wprowadza, ani do tematu, ani praktycznie do czyjegoś życia :P, chciałem usunąć ale widzę że nie ma takiej możliwości :D.
09.04.2019 20:11
Wpisy użytkownika Cytuj"
Qba Offline
Użytkownik

Czy by mnie usatysfakcjonowały... może tak, a może nie.
W każdym razie, wszelkie zbieranie środków trwałych, które mają dotyczyć dobra wspólnego na prywatne konto jest jak dla mnie podejrzane już na wejściu. Dlatego mam nadzieje, że tworzycie jakąś organizacje, z którą chętnie nawiązali byśmy kontakt / współpracę.

Uważam, że nie ma co robić tajemnicy, ponieważ daną inicjatywę można dopracować również w oparciu o inne punkty widzenia.
Dotyczy to zwłaszcza programów społecznych, ponieważ to właśnie w nich Wizja jest tym bardziej realna, im bardziej wspólna.

Temu właśnie służą takie fora jak to.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.04.2019 21:50 przez Qba.)
10.04.2019 21:46
Wpisy użytkownika Cytuj"
labiel Offline
Początkujący
**

Na razie nic ma. Na razie są tylko eksperymenty, gromadzenie energii i koncepcja, która tworzy się od dobrych kilkunastu lat, ale czuję że jestem już na jej końcu, a raczej na początku urzeczywistniania.

Na początek jednak będę musiał jeszcze zrobić kilka większych testów/eksperymentów, których sam nie będę w stanie sfinansować, więc albo wejdzie tutaj zbiórka croudfoundingowa w której pojawi się opis / filmik idei i pierwszego kroku wraz z "nagrodą", albo znajdę kogoś (lub grupę) kogo ta koncepcja również zafascynuje i posiada budżet na to - dlatego nie ograniczam się tylko do Polski, bo tutaj nie ma co się oszukiwać, ale mało jest osób mających kasę i myślących globalnie nieegoistycznie :P. Ogólnie realizacja projektu może mi zająć całe życie, więc się nie śpieszę :). Najpierw należy obrać odpowiedni kierunek i stworzyć mapę, a dopiero potem rozwinąć żagle i dopłynąć do celu. Może być tak samo rewolucyjne jak np. były komputery.

Tak, organizacja zostanie utworzona czy to w formie fundacji czy innej w poźniejszym etapie lub na początku w zależności od okoliczności. Tajemnicy nie robię, po prostu przekazanie całęj koncepcji zajęło było z 100-200 kartek książki A5.

Ogólnie wszystko sprowadza się tak na prawdę do utworzenia się całkowicie nowego społeczeństwa (rzędu 1-5% populacji) opartego na zrozumieniu czym jest życie i jak nim zarządzać rozwijając w sobie człowieczeństwo poprzez doświadczenie, a nie gdybanie, jednocześnie współpracując z obecnym systemem, a raczej wykorzystywaniem jego dóbr i transformacją jego odpadów. Do tego są potrzebne odpowiednie warunki / środowisko.

Człowiek to potężny pojazd/istota/powłoka/biomaszyna, która jest w stanie robić na ten moment niewyobrażalne rzeczy, ale żeby można było je w sobie rozwinąć są potrzebne odpowiednie warunki i narzędzia, które będą do dyspozycji użytkowników tychże "osad".

Tak na prawdę wszystko co potrzebne już jest, tylko jest porozrzucane po całym świecie. "Wystarczy" to zebrać, połączyć i gotowe.
11.04.2019 12:02
Wpisy użytkownika Cytuj"
Lanzalotte Offline
Początkujący
**

To chyba kolejny "opuszczony" wątek...Czy jest tu ktoś jeszcze? :)
25.06.2019 11:07
Wpisy użytkownika Cytuj"
Angelo Offline
Początkujący
**

Jest. Opuszczone wątki są w sam raz, by można sobie było poteoretyzować Uśmiech
25.06.2019 15:25
Wpisy użytkownika Cytuj"
Lanzalotte Offline
Początkujący
**

Założyciel wątku nie odpowiada :( Proszę o nr telefonu do kogoś kto jest aktywny w temacie
01.07.2019 10:44
Wpisy użytkownika Cytuj"