ostatnie wpisy ostatnio w galerii SZUKAJ

Domowe, zdrowe krakersy :)
Autor Wiadomość
Egretta Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 30
Domowe, zdrowe krakersy :)
Renatko na Twoją prośbę zamieszczam przepis na krakersiki, który pochodzi ze strony - http://www.ekoquchnia.pl

100g. mąki orkiszowej
50g. maki kukurydzianej
50g. zmielonych płatków owsianych (ja mieliłam ziarno owsa)
20g. masła
80ml. zimnej wody
4-5 drobno pokrojonych suszonych pomidorków w oliwie
łyżeczka suszonej bazylii
sól do smaku
sezam, kminek do posypania

W przepisie jest użycie malaksera, ja zagniotłam ciasto ręcznie i w dodatku użyłam podwójnej porcji każdego składnika.
Po porządnym zagnieceniu włożyc ciasto, owinięte w ściereczkę na ok 1/2 godz. do lodówki, lub w inne zimne miejsce. Wyjąć, rozwałkować w miarę jak najcieńszy placek. Wykrawać kwadraty, posypać kminkiem lub sezamem i lekko wprasować w ciasto wałkiem a potem ponakłuwać każdego krakersa widelcem w 3 miejscach. Układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym , włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp 180-200 stopni Celsjusza , piec ok 10-20 min. Trzeba pilnować, bo każdy piekarnik inaczej piecze a to cieniutkie ciasteczka :) W każdym razie maja sie delikatnie zrumienić :)
SMACZNEGO!!! :P

PS. Można chrupać same krakersy, albo zrobić pasty np. serowe z różnymi dodatkami, u mnie były to - 1. zioła prowansalskie, 2. papryka słodka i ostra, 3. czosnek niedźwiedzi :)
08.04.2012 19:24
Wpisy użytkownika Cytuj"
CZARODZIEJKA Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 16
RE: Domowe, zdrowe krakersy :)
a ja zamiast wody dodalam swieza bazylie i koper zmiksoane z woda i tez jest super
24.08.2016 23:19
Wpisy użytkownika Cytuj"